Storfugl – morgenstund har gull i munn

Latinsk navn: Tetrao urogallus

Om våren, når hekkesesongen er i gang, er en tidlig start på dagen viktig for storfuglhannen, eller tiur som han også kalles. Fra fast plass i en gren følger han med på sitt publikum, nemlig hunnfuglene som samles rundt leikplassen før soloppgang. Når tiden er inne begynner han tiurleiken. Oppvisningen består av hopp, brusing med fjærene og sang, og er han heldig liker damene oppvisningen og velger ham som partner.

 • Foto: Jan Eivind Østnes

  Hannen har svart fjærdrakt:

  Storfuglhannen, eller tiur, har svart fjærdrakt. Ofte har fjærene på brystet et grønt skjær.

 • Foto: Eli Brager, Flickr, "0904-0456 Røy", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

  Hunnen har spraglete fjærdrakt:

  Storfuglhunnen, eller røy, har en spraglet fjærdrakt i brunt, svart og hvitt. På halsen er det ingen striper i fjærdrakten.

 • Foto: Halvor Sørhuus

  Stor fugl:

  Storfuglen har fått navnet sitt nettopp fordi den er så stor. Ser du en diger, kraftig hønselignende fugl i skogen er det nok en storfugl du har sett.

Foto: Roar Solheim

Storfuglen er i Norge hele året

Storfuglen trives i norske skoger og bor her hele året. Den er mest vanlig på Østlandet mot grensa av Sverige, og finnes ikke mange steder på Vestlandet og i Nord-Norge.

På våren er det klart for høneuka, uka hvor røyene velger seg en hann å få unger med. Dette er tiden hvor tiurene holder på med leiken, så hvis du vil oppleve tiurleik er det på våren, tidlig om morgenen, du burde dra ut.

Storfuglene holder seg som regel i den samme skogen hele året. Om vinteren kan de være noe mer sjenerte, men det hender at folk møter på storfuglen i skiløypene!

Foto: Børre Østensen

Storfuglen liker seg i gammel skog

Gammelskog er favorittplassen til storfuglen. Furutrær er veldig viktige for storfuglen, for om vinteren overlever de ved å spise barnåler fra furutrærne. I dag finnes det nesten ikke gammelskog, så storfuglen har blitt nødt til å tilpasse seg et liv i yngre skoger.

Storfuglen bor i mange norske skoger

Storfuglen trives i mange av skogene i Norge. Spesielt i skogene i Sør-Norge er det mange av dem.