Haukugle – ugle med haukeblikk

Latinsk navn: Surnia ulula

Det er lite som unnslipper det skarpe blikket til haukugla. Den følger med fra høyt over bakken, ofte sittende i et tre eller på en stolpe. Haukugla kan få øye på et byttedyr nesten en kilometer unna, selv om ikke byttet er større enn en liten mus!

 • Foto: Jan Eivind Østnes

  Sitter i toppen av et tre:

  Haukugla liker å sitte høyt oppe i trær eller på stolper for å holde utkikk. Ser du en liten, grå ugle som sitter høyt oppe, er det nok haukugla du har sett!

 • Foto: Ingar Øien

  Brystfjær som en hauk:

  Haukugla har horisontale brune striper over brystet og magen, som ligner mønsteret hos en hauk.

 • Foto: Håvard Eggen

  Boblende lyd:

  Lyden haukugla lager kan beskrives som en boblende lyd, noe likt en kaffekjele som koker. Lyden hører man oftest når det har blitt mørkt eller tidlig om morgenen.

Foto: Ingar Øien

Haukugla bor i Norge hele året

Haukugla er fornøyd med å være i Norge hele året, så lenge den finner nok mat. I hekketiden er de veldig territorielle. Det vil si at de holder seg innenfor sitt område, hvor de jakter og passer på ungene sine.

Om vinteren kan de bli mer rastløse. Da tar de vingene fatt og kan streife rundt i store områder på jakt etter mat. Noen kan for eksempel finne på å reise helt fra Finnmark og sørover til Østlandet for å være der noen uker om vinteren!

Foto: Ingar Øien

Haukugla trives i skogen

Haukugla liker seg i skogen. Den lager reiret sitt i hule trær og kasser som folk henger opp til den. Haukugla er dagaktiv. Det betyr at den er våken om dagen for å jakte. Den liker best å spise mus og sitter ofte høyt i toppen av et tre slik at den kan følge med på bakken under seg.

Haukugla lever i Norges skoger

Fredelige skoger er favoritthjemmet til haukugla og den trives derfor i skogene i Blåfjella og Skjækerfjella.