Fiskeørn – Norges beste fisker?

Latinsk navn: Pandion haliaetus

Du har kanskje vært på fisketur og opplevd at det kan ta lang tid å få fisk? Dette problemet har ikke fiskeørna. Den er så god til å fiske at den i gjennomsnitt fanger en fisk hvert 12 minutt! En av grunnene til at fiskeørna får så mye fisk, er at den kan snu en tå helt rundt og slik få et skikkelig godt grep om fisken!

 • Foto: Kjartan Trana

  Hvit og mørk fjærdrakt

  Fiskeørna sin fjærdrakt er nesten helt hvit på magen og under vingene, mens ryggen og oversiden av vingene er mørkebrun, som kokesjokolade. Den er også hvit i nakken og oppå hodet.

 • Foto: Stein Arne Jensen, Flickr, "Osprey (Eurasian)-6283.jpg", CC0 1.0 DEED

  Rufsete utseende

  Fiskeørna sine fjær sitter løst på kroppen. Det gjør at fuglen ofte ser litt rufsete ut.

 • Foto: yapaphotos, Flickr, "D97A6492", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

  Står stille i lufta

  Når fiskeørna speider etter fisk, står ørna ofte nesten stille i lufta.

Foto: Colin Durfee, Flickr, "Osprey", CC BY 2.0 DEED

Fiskeørna er i Norge om sommeren

Fiskeørna holder til ved innsjøer i nesten hele landet, bortsett fra Vestlandet, Nordland og Troms, og kommer til innsjøen når isen har smeltet. Her bygger den reiret sitt i toppen av et tre eller nede på bakken hvis den finner en uforstyrret øy. Begge foreldrene ruger på eggene og begge bidrar til å passe på og mate ungene.

Når ungene er store nok til å klare seg selv og fly, er hekkesesongen over. Da reiser fiskeørna sørover, så langt som til Afrika! Her koser den seg i varmen og venter på at det skal bli vår.

Foto: Sondre Krokeide

Fiskeørna trives ved ferskvann

Fiskeørna spiser kun fisk, og er spesielt glad i fisk som gjedde, abbor og karpefisker. Dette er ferskvannsfisk og det betyr at fiskeørna nesten alltid bor i nærheten av en innsjø.

De bygger ofte reiret sitt helt i toppen av et tre og ofte bruker de det samme reiret flere år på rad, så reiret kan bli enormt! Fiskeørnreir er utrolige konstruksjoner som er verdt å ta en kikk på.

Fiskeørna bor ved mange ferskvann i Norge

Fiskeørna er i dag en vanlig rovfugl ved mange ferskvann i Norge, spesielt i Sør-Norge.