Nedre Setesdal

Den fuglerike dalen Nedre Setesdal ligger i Agder fylke.

Registrer fugler du ser ved Nedre Setesdal
Foto: Terje Lislevand

Den skogkledde dalen tiltrekker seg mange fugler. Fiskeørna kommer hit hvert år på grunn av den fiskerike elva som renner gjennom dalen.

  • Mange fine plasser å bygge reir

    Den frodige dalen er en attraktiv hekkeplass for mangle forskjellige fugler. En av dem er fiskeørna som bygger reiret sitt høyt oppe i trærne i dalen. Her oppe kan den følge med på alt som skjer. Andre fugler liker seg nærmere bakken og bygger reir i sivet og kratt langs elva.

  • Mat både i elva og på land

    Elva og tjernene i Setesdalen er full av fisk som fuglene kan spise, men den fiskerike elva er ikke det eneste stedet fuglene kan finne mat. Langs elvebreddene og i skogen finnes det frø, planter og insekter som fuglene kan spise.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Nedre Setesdal yrer av fugleliv om sommeren! Den store stjerna er fiskeørna. Fiskeørna bygger kjempedigre reir helt øverst i store furutrær. Det ser nesten litt ut som en festning laget av kvister og løv. Fra festningen sin reiser fiskeørna ut på fisketur i Setesdalen og den kan fly flere kilometer for å finne mat.

La oss bli enda bedre kjent med fiskeørna og fire andre kule fuglearter som er vanlige å møte på i de viktige fugleområdene i Nedre Setesdal!

Fiskeørn – Ikonisk manøver

Du har sikkert vært på fisketur og opplevd hvor lang tid det kan ta før man får fisk? Dette problemet har ikke fiskeørna for den er så flink til å fiske at den i gjennomsnitt fanger en fisk hvert 12 minutt! En av grunnene til at fiskeørna er så god til å fiske er at den kan snu en av tærne sine rundt sånn at foten blir som kloa på en klomaskin. Da har fiskeørna et skikkelig godt grep om fisken!

Storlom – laserøyne

Har du prøvd å åpne øynene under vann og oppdaget hvor vanskelig det er å se? Storlommen fanger maten sin under vann og trenger å kunne se hvor den svømmer. Øynene til storlommen er knallrøde, som lasere. Den røde fargen filtrerer lyset slik at storlommen kan se godt under vann og få tak i mat.

Blåstrupe – den fødte underholdningsartist

Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler og kan variere veldig mellom individer. Sangen fremføres ofte i toppen av en busk eller flyvende slik at han er sikker på at damene får med seg låta hans.

Trane – folketroens fugl

Tranen er en legende og et symbol i folketro rundt om i verden. Dette stammer fra at traner samler seg ute på myrer om våren for å danse med hverandre! Partnere holder sammen livet ut, og den elegante dansen bringer de kjærlighetssyke fuglene tettere sammen. Tranen markerer derfor vårens ankomst og lysere tider. I japansk folketro symboliserer tranen tålmodighet og lykke, og den som bretter 1000 origami-traner får et ønske oppfylt.

Storfugl – morgenstund har gull i munn

Om våren, når hekkesesongen er i gang, er en tidlig start på dagen viktig for storfuglhannen, eller tiur som han også kalles. Fra sin faste plass i en gren følger han med på sitt publikum, nemlig hunnfuglene som samles rundt leikplassen hans før soloppgang. Når tiden er inne begynner han tiurleiken. Oppvisningen består av hopp, brusing med fjærene og sang, og er han heldig liker damene oppvisningen velger han som partner.

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å besøke fuglene i Nedre Setesdal, så lenge du husker på å vise hensyn til fuglene og naturen de lever i. Fuglekikking i Neder Setesdal er best om sommeren, i juni-juli. Da er nemlig fuiglene her for å hekke, og da kan du oppleve arter som fiskeørn, storlom, trane, blåstrupe, storfugl, perleugle, dobbeltbekkasin, heilo, og mange flere.

I kartet under kan du utforske våre turforslag til de beste stedene å se på fugl i Nedre Setesdal. Trykk på et av de oransje ikonene i kartet for å få opp informasjon om turen. God tur!

 

På tur i skogene og fjellet i Setesdal

I Nedre Setesdal finnes det nesten uendelig med skogsturer langs dalsidene. Her kan du utforske fuglelivet i skogen i mange timer om du vil! Rundt Evje finnes det mange fine turmuligheter Mange av disse egner seg for skoleklasser.

Turer langs Otra

Langs Otra kan det være mye fugl, spesielt om våren og sommeren. I buktene langs elva kan det være mye vadefugl, og er du heldig får du kanskje øya på fiskeørna? Terrenget er flatt, og en tur langs elva egner seg for skoleklasser så lenge man passer på å holde avstand til vannkanten.

  • Foto: Selmer van Alten, Flickr, "The big hill in Evje", CC BY 2.0 DEED

    1. På tur i skogene og fjellet i Setesdal.

    I Nedre Setesdal finnes det nesten uendelig med skogsturer langs dalsidene. Her kan du utforske fuglelivet i skogen i mange timer om du vil! Rundt Evje finnes det mange fine turmuligheter Mange av disse egner seg for skoleklasser.

  • Foto: tyrosin, Flickr, "Setesdal", CC BY 2.0 DEED

    2. Turer langs Otra.

    Langs Otra kan det være mye fugl, spesielt om våren og sommeren. I buktene langs elva kan det være mye vadefugl, og er du heldig får du kanskje øya på fiskeørna? Terrenget er flatt, og en tur langs elva egner seg for skoleklasser så lenge man passer på å holde avstand til vannkanten.

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Nedre Setesdal

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene i Nedre Setesdal er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Nedre Setesdal eller fuglene her?

    Ta kontakt med BirdLife Aust-Agder da vel! epost: leder@agderfugl.net

Vi vet for lite om fuglene i Nedre Setesdal

Dessverre vet vi lite om hvordan det går med fuglene i Nedre Setesdal. Fiskeørna klarer seg nok bra, men de andre fuglene ved vi mindre om. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Det viktige fugleområdet mangler vern

    Ingen av de viktige fugleområdene i Nedre Setesdal er vernede. Områder som ikke har noen form for vern er mer utsatt for arealendringer, forstyrrelse og andre menneskelige aktiviteter som kan forstyrre fuglene.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Fuglene som lever i Nedre Setesdal opplever ofte at folk bruker hjemmet deres til å gå tur og jakte, spesielt om sommeren. Dette kan skremme og stresse fuglene, for de er redde for at vi skal ta ungene og eggene deres.