Registrer fugl ved Åkersvika
Har du sett noen av disse fuglene ved Åkersvika? Registrer funnene dine under da vel!
-
Kortnebbgås – rekordlange vandringer
Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mer enn 2 mil lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.
-
Krikkand – Variert kosthold er viktig
Det kan være kjedelig å spise det samme hele tiden, og forandring kan være både fint – og nødvendig. Krikkanda bytter diett om vinteren og sommeren. Om sommeren spiser den insekter, muslinger og andre dyr den finner i ferskvann ved reiret sitt. Om vinteren kan det være vanskelig å få tak i sommermaten og krikkanda bytter da til å spise planter.
-
Storspove – rekorden som smaker
I åpent landskap, mellom lyngheier, myrer og strandenger i fjæra finner du fuglen med Norges lengste nebb. Nebbet til storspoven er nemlig 10-15 centimeter! Storspoven finner maten sin i gjørme og sand., og spiser bittesmå insekter og kryp som er nesten umulige å få øye på. Det lange nebbet fungerer litt som en pinsett som storspoven bruker til å plukke ut de små krypene fra gjørma.
-
Brushane – skal vi danse?
Om våren foregår årets største begivenhet, iallefall for brusfuglene. I annledningen har hannene pyntet seg med praktfulle fjær rundt hode og hals, noen har gått for en vakker lys fjærdrakt, andre for en mørkbrun en. De inntar sine faste plasser på lekplassene i myra, og hunnene samler seg for å se på. Så begynner hannene sin iøyenfallene dans. De hopper opp og ned mens de bruser med fjærene. Ofte utfordrer de hverandre for å se hvem som er den beste danseren. Den heldige vinneren får ta med seg damene hjem.
-
Hønsehauk – et lyn mellom trærne
I gammel furuskog bør mus, hare, småfugl og til og med storfugl passe seg for en lynrask jeger. Hønsehauken kan ta bytter som er større enn den selv! Som et lyn farer hønsehauken mellom trærne og kaster seg over byttet før det rekker å skjønne hva som skjer.