Hønsehauk – et lyn mellom trærne

Latinsk navn: Accipiter gentilis

I gammel furuskog bør mus, hare, småfugl og til og med storfugl passe seg for en lynrask jeger. Hønsehauken kan ta bytter som er større enn den selv! Som et lyn farer hønsehauken mellom trærne og kaster seg over byttet før det rekker å skjønne hva som skjer.

  • Foto: Andy Morffew, Flickr, "Goshawk", CC BY 2.0 DEED

    Stripete fjærdrakt:

    På undersiden av kroppen, på magen, beina og under vingene, har hønsehauken stripete fjærdrakt.

  • Foto: Sergey Yeliseev, Flickr, "Goshawk", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Korte, runde vinger

    Hønsehauken har relativt korte, runde vinger. Dette ser du best når fuglen flyr.

  • Foto: Lars Løfaldli

    Hekker i gammelskog:

    Hønsehauken hekker i gammel barskog. Ser du en rask rovfugl mellom trærne i gammelskog kan det hende at det er hønsehauken du har sett.

Foto: Martha de Jong-Lantink, Flickr, Northern Goshawk (male) – Havik (man) (Accipiter gentillis), CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Hønsehauken kan være i Norge hele året

Hønsehauken er både en standfugl og en trekkfugl. Det betyr at den enten holder seg i territoriet sitt hele året eller at den forlater hekkeplassen sin etter at hekkesesongen er slutt. Det varierer veldig hvilke fugler som trekker, og hvilke som blir. Hønsehauker fra Skandinavia har for eksempel blitt funnet igjen 1640 kilometer fra hekkeplassen sin!

Når hønsehauker først har funnet seg et territorium, er det uvanlig at de reiser sin vei. Det er derfor vanligst at uetablerte ungfugler streifer eller trekker.

Hønsehauken finnes i hele Sør-Norge og blir mer og mer uvanlig desto lengre nord man kommer.

Foto: Sue Cro, Flickr, Goshawk, CC BY-NC 2.0

Hønsehauken trives i gammelskog

Gammel barskog er hønsehaukens favorittsted å bo. Parrene bygger ofte flere reir innenfor territoriet. Det er hannen som står for det meste av byggingen, men det hender hunnen hjelper til, spesielt med vedlikehold av gamle reir. Begge foreldrene er med på å passe på og mate ungene. Etter at ungene har forlatt reiret blir de fortsatt matet av foreldrene en stund til.

Hønsehauken er ikke kresen i matveien, så lenge den får saftig kjøtt. Andre fugler, harer og mus er vanlig mat for disse dyktige jegerne. Hønsehauken kan fange bytter på bakken, men også fly etter andre fugler.

Hønsehauken er en sjelden fugl

Hønsehauken er en ganske sjelden rovfugl. Åkersvika er et av de få områdene hvor hønsehauken ses hver sommer.