Registrer fugl ved Reisa

Har du sett noen av disse fuglene ved Reisa? Registrer funnene dine under da vel!

 • Fjellvåk – fuglen som kan se usynlige farger

  Få har så skarpt syn som fjellvåken. Men hvordan klarer den å se små mus på lang avstand? Forskere tror at en av grunnene til det gode synet er at fjellvåken kan se UV-farger. UV-farger er usynlige for oss mennesker. Smågnagere markerer området sitt med duft, og disse markeringene er synlige i UV-lys! Fjellvåken ser hvor byttedyret er ved å bruke UV-synet sitt!

 • Kongeørn – jakter sammen, holder sammen

  Kongeørna er en rovfugl og det betyr at den må jakte all maten sin selv, og det er ikke alltid så lett for byttedyr kan være raske! Derfor jakter hannen og hunnen i et par noen ganger sammen for å få tak i mat til ungene sine. Hvis byttet slipper unna en av dem, kommer den andre til unnsetning og tar opp jakten etter maten!

 • Heilo – gullfuglen

  Om sommeren er heiloen kanskje en av de vakreste fuglene i fjellet. For om sommeren forvandler nemlig den brune fjærdrakten seg til en drakt av gull! Brystet er kritthvitt og kullsort, så det ser litt ut som heiloen har på seg dress med gullfrakk over!

 • Brushane – skal vi danse?

  Om våren foregår årets største begivenhet, iallefall for brusfuglene. I annledningen har hannene pyntet seg med praktfulle fjær rundt hode og hals, noen har gått for en vakker lys fjærdrakt, andre for en mørkbrun en. De inntar sine faste plasser på lekplassene i myra, og hunnene samler seg for å se på. Så begynner hannene sin iøyenfallene dans. De hopper opp og ned mens de bruser med fjærene. Ofte utfordrer de hverandre for å se hvem som er den beste danseren. Den heldige vinneren får ta med seg damene hjem.

 • Lirype – like fugler leker best

  Lirypa er en ganske sosial fugl som holder sammen i små flokker. Og når man henger sammen må man jo også ha det litt gøy. Liryper leker noen ganger med hverandre. En fugl kan invitere en annen til lek ved å bevege hodet opp og ned, mens den hopper og danser rundt, og er den heldig vil den andre lirypa være med på leken!