Registrer fugl ved Hardangervidda

Har du sett noen av disse fuglene ved Hardangervidda? Registrer funnene dine under da vel!

 • Sjøorre – borte bra, hjemme best

  Om våren returnerer sjøorren til hekkeplassen sin. Noe som er spesielt med sjøorren, er at hunnen alltid reiser tilbake til det området hun selv vokste opp. Kanskje har hun hjemlengsel? Her finner hun seg en partner, slår seg til rette og får sine egne unger. Neste år vil også hennes døtre returnere til det samme stedet.

 • Jaktfalk – i kongens hoff

  På grunn av sitt skarpe syn og lynraske reflekser har jaktfalken vært en populær medhjelper på jakt gjennom historien, både i Europa og Asia. I middelalderen i Europa var det faktisk bare kongen selv som fikk bruke jaktfalk under jakta. Fuglen ble brukt til å fange små dyr som harer og kaniner.

 • Temmincksnipe – storfamilie med suksess

  Å få mange barn som overlever er viktig i naturen, og ulike arter løser dette på mange kreative måter. Temmincksnipa har løst det ved at hunnen først får unger med én hann, som passer på dette første kullet. Deretter finner hunnen seg en ny partner som hun får et nytt ungekull med. Dette andre kullet ruger hun og passer på selv. Slik passer hunnen på at hun får maksimalt ut av hver hekkesesong!

 • Dobbeltbekkasin – ingen tid å miste

  Om høsten reiser dobbeltbekkasinen sørover, helt til Sahara i Nord-Afrika. Dit er det langt, og mange trekkfugler bruker lang tid på å komme frem. Dobbeltbekkasinen derimot har ingen tid å miste. I hastigheter opp til nesten 100 kilometer i timen flyr denne fuglen over 6000 kilometer uten stopp!

 • Heilo – gullfuglen

  Om sommeren er heiloen kanskje en av de vakreste fuglene i fjellet. For om sommeren forvandler nemlig den brune fjærdrakten seg til en drakt av gull! Brystet er kritthvitt og kullsort, så det ser litt ut som heiloen har på seg dress med gullfrakk over!