Temmincksnipe – storfamilie med suksess

Latinsk navn: Calidris temminckii

Å få mange barn som overlever er viktig i naturen, og ulike arter løser dette på mange kreative måter. Temmincksnipa har løst det ved at hunnen først får unger med én hann, som passer på dette første kullet. Deretter finner hunnen seg en ny partner som hun får et nytt ungekull med. Dette andre kullet ruger hun og passer på selv. Slik passer hunnen på at hun får maksimalt ut av hver hekkesesong!

  • Foto: Håvard Eggen

    Veldig liten snipe:

    Temmincksnipe er en av de minste snipene i Norge. Den er ikke større en en spurv! Fuglen på bilde er en ung fugl.

  • Foto: Frode Falkenberg

    Grønngule bein:

    Voksne temmincksniper er lyse under, og beina er gulgrønne. Mange andre lignende sniper har helt sorte bein.

  • Foto: Bjørn Mo

    Gråbrun hette:

    Temmincksnipe har brune og grå fjær over hele hodet som fortsetter nedover ryggen. Det kan se litt ut som om den har en gråbrun hette trukket nedover hodet og ryggen.

Foto: Terje Lislevand

Temmincksnipa er i Norge om sommeren

Temmincksnipa liker seg ikke i Norge om vinteren og reiser til sitt vinterhjem i Sentral-Afrika i august etter at den er ferdig med hekkesesongen. Etter en lang og varm vinter i Afrika kommer den tilbake til Norge i mai. Du treffer den som regel i fjellet og noen ganger ved kysten.

Foto: Håvard Eggen

Temmincksnipa liker seg i fjellet

Temmincksnipa liker seg ved gressmarker og sandbanker, og holder ofte til i nærheten av elver. Vanligst er den i fjellet, men nord i Norge kan du også finne den ved kysten flere steder.

Temmincksnipa bor flere steder i Norge

Temmincksnipa kan du møte i flere viktige fugleområder.