Været

Øygruppa Været ligger i Trøndelag fylke.

Registrer fugler du ser ved Været
Foto: Georg Bangjord

De grunne sjøområdene rundt øyene Været og Tarva er vinterparadis for mange fugler. Om vinteren er øyene et isfrityt påaradis for den underlige islommen.

  • Viktig vinterhjem for fugler

    Om vinteren er det mange fugler som liker seg på øyene i skjærgården fordi vannet her ikke fryser over. Når vannet er isfritt har fuglene mulighet til å finne mat her eller hvile på vannet. På øyene er det også mulig å finne lune hvilesteder, skjermet fra vær og vind.

  • Perfekt sted å bygge reir

    Om sommeren trenger fugler trygge steder å bygge reir. Da er det fint med øyer og holmer som ligger langt fra fastlandet, for det betyr at det sjeldent er rovdyr her som kan ta eggene og ungene til fuglene.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Ute på de små øyene samler mange fugler seg om vinteren.  Den praktfulle islommen kommer hit hver vinter helt fra Grønland og kanskje helt fra Nord-Amerika!

Islommen er ikke alene her om vinteren. Den får selskap av endene havelle og sjøorre. Endene er sosiale fugler og holder gjerne sammen i flokker. Ute på sjøen mellom øyene ligger de og dupper på vannet eller dykker ned i havet for å finne muslinger eller kråkeboller de kan spise.

La oss bli enda bedre kjent med disse snodige fuglene som bor på Været!

Havelle – holder pusten kjempelenge!

Havella er en and med god utholdenhet og som mestrer de utroligste ting. Når havella er på leting etter mat som snegler, muslinger og krepsdyr, tilbringer de tre til fire ganger mer tid under vann enn over! Det er ikke mye pust i bakken her!

Sjøorre – samles i store flokker

Om våren returnerer sjøorren til hekkeplassen sin. Noe som er spesielt med sjøorren, er at hunnen alltid reiser tilbake til det området hun selv vokste opp. Kanskje har hun hjemlengsel? Her finner hun seg en partner, slår seg til rette og får sine egne unger. Neste år vil også hennes døtre returnere til det samme stedet.

Islom – nifse lyder ved vannet

Er du ute og går en tur i de stille morgentimer eller sent om kvelden, langs et vann eller en bekk kan det hende du hører en litt nifs lyd. En høy, klagende lyd, som tatt ut av en skrekkfilm skjærer gjennom luften, men det er ikke fare på ferde. Det er bare islommen som er litt pratsom. Den nifse lyden har inspirert spøkelseshistorier nesten så lenge vi mennesker har laget fortellinger, og er den mest brukte lydeffekten på film når man ønsker å skape en mystisk stemning.

Siland – en aktiv fisker

Silanda er en dyktig fisker, og det er bra, for en voksen siland trenger cirka 15-20 småfisk per dag! Silanda skaffer seg fisk ved å dykke under vann og bruker det lange, spisse nebbet til å snappe til seg småfisk. Derfor foretrekker silanda at vannet den fisker i er klart slik at den kan se hvor fisken er under vann.

Horndykker – ildfuglen

Du har kanskje hørt om føniksen? Ildfuglen som fødes på ny etter at den har blitt til aske. Horndykkeren er kanskje så nært vi kommer føniksen her i Norge, i hvert fall utseendemessig. Horndykkeren har knallrøde øyne og ildfargede fjær på hodet som står rett opp som flammer. Kroppen er rød og svart, litt som et bål som holder på å slukke.

Besøk fuglene som bor her

En fergetur ut til Tarva og Været i finværet er en flott tur i seg selv, men blir enda bedre når man kan se på fugl! Fra ferga kan du se fuglene ligge i flokker på vannet, og noen ganger flyr de ved siden av båten. Om sommeren er det massevis av sjøfugl på øyene. Om vinteren kan du se arter som islom, havelle, siland, horndykker og mange flere.

Sjekk ut informasjonen i kartet under for å lære mer om turmulighetene på Tarva og Været. God tur!

Tarva og Været

Fra Dypfest går det ferge ut til Tarva, slik at man kan komme seg ut hit dersom man ikke er fastboende. Selve Tarva er en liten øy med flott kystlandskap hvor man kan utforske et spennende fugleliv. Hold avstand til sørvestre del av øya da det er militær øvingsplass i dette området.

Fra østre del av Tarva har man utsikt ut mot Været. Her kan man stille seg opp med teleskop og kikkert og se om man ikke får øye på islommen eller horndykkeren.

Husk på at på Været og de øyer som er landfaste med Været ved fjære sjø, er det forbud mot ilandstigning og ferdsel i tiden fra og med 1. april til og med 31. juli.

 

  • Foto: Georg Bangjord

    1. Tarva og Været .

    Fra Dypfest går det ferge ut til Tarva, slik at man kan komme seg ut hit dersom man ikke er fastboende. Selve Tarva er en liten øy med flott kystlandskap hvor man kan utforske et spennende fugleliv. Hold avstand til sørvestre del av øya da det er militær øvingsplass i dette området.

    Fra østre del av Tarva har man utsikt ut mot Været. Her kan man stille seg opp med teleskop og kikkert og se om man ikke får øye på islommen eller horndykkeren.

    Husk på at på Været og de øyer som er landfaste med Været ved fjære sjø, er det forbud mot ilandstigning og ferdsel i tiden fra og med 1. april til og med 31. juli.

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Været

Viktig informasjon til turen

Været er et naturreservat, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i dette området. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Været eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Trøndelag da vel! epost: trondelag@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene på Været

Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene på Været. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Fuglene sine leveområder forsvinner

    På og rundt Været har det lenge vært foreslått oppdrett av fisk og annen sjømat. Hvis man skal ha plass til oppdrettsanlegg må man bygge i områdene der fuglene lever, og da mister fuglene sine levesteder og forsvinner fra området.