Fiskemåke – lyden av sommer

Latinsk navn: Larus canus

Sola varmer, bølger skvulper i strandkanten og fiskemåka hyler i det fjerne. Den lille måka gir mange ordentlig sommerfølelse. Etter at fiskemåkene har lagt egg og fostret opp ungene sine, er sommeroppdraget fullført. Da reiser de tilbake til England, Danmark eller Nederland, der det er litt mildere om vinteren.

 • Foto: Frode Falkenberg

  Gulgrønne bein:

  Voksne fiskemåker har bein som ser gule eller litt grønne ut.

 • Foto: Martin Eggen

  Gult nebb:

  Voksne fiskemåker har helt gult nebb. Dette skiller dem fra de andre store måkene i Norge, som har en rød flekk på nebbet. Unge måker har en vertikal mørk stripe over nebbet, som fuglen til venstre på bildet.

 • Foto: Robert Barrett

  Svart og hvit vingespiss:

  Helt ytterst på vingene har fiskemåkene svarte fjær med en hvit flekk helt ytterst på fjærene. Mønsteret er tydeligst når fiskemåka sprer vingene.

Foto: Per Harald Olsen

Fiskemåka er i Norge om sommeren

Fiskemåka kommer til Norge hvert år for å hekke. De hekker i store deler av landet og kommer tilbake til Norge i mars-april. Eggleggingen begynner i mai i Sør-Norge og så sent som juni i Nord-Norge.

Foreldrene samarbeider om å ruge eggene og passe på ungene. Etter rundt fem uker kan ungene fly og da må de klare seg selv.

Om høsten trekker de fleste fiskemåkene sørover, av og til så langt som til Portugal og Spania! Noen blir også igjen på Vestlandet og tilbringer vinteren der.

Foto: Martin Eggen

Fiskemåka trives ved havet og i byer

Fiskemåka liker seg godt ved kysten, for der finner den mat både i havet og i fjæra, og kanskje til og med ved husene våre! Den liker seg også på myrer og på jorder, og kan derfor treffes på lengre innover i landet, langt fra kysten.

Fiskemåka er også en av de måkene vi ser mest av i de store byene. De hekker på hustak og finner mat i fjorder, søppelkasser og mange andre steder.

Fiskemåka bor mange steder

Fiskemåka er en av være vanligste måker, og du kan møte på den langs hele kysten.