Grønnglinsende overside
På avstand ser vipa ut som en svart og hvit fugl, men dersom du får se den i en kikkert vil du se at oversiden er vakkert metallisk farget, hovedsakelig i grønt.
Latinsk navn: Vanellus vanellus
Vipa er en stilig liten fugl. Den svarte og hvite fjærdrakten har et metallaktig skjær, litt som et kult festantrekk. Men det flotteste med vipa er sveisen. Fjærene på hodet er lange og ligger bakover. For vipene er det sånn at den med mest bakoversveis er den stiligste av dem alle.
På avstand ser vipa ut som en svart og hvit fugl, men dersom du får se den i en kikkert vil du se at oversiden er vakkert metallisk farget, hovedsakelig i grønt.
Vipa er en ganske lett fugl å kjenne igjen. Ikke mange andre fugler har lange hodefjær som vipa! Den har også et svart bryst og hvit underside.
I flukt, altså når vipa flyr, vil du se at vipa har brede vinger. Hannene har bredest og mest avrundede vinger. Når vipa flyr ser du også at undersidene på vingene er svarte og hvite.
Vipa er en av våre aller tidligste trekkfugler. Enkelte år kommer den trekkende allerede i februar, først og fremst sør i Norge. Mer vanlig er det at den dukker opp i mars og april. Vipa er et kjært vårtegn for mange. Med vipa kommer våren!
Siden vipa kommer så tidlig på våren, kan den få det vanskelig dersom det skulle bli mye snø og kulde etter at den har ankommet. Noen trekker da tilbake sørover igjen, mens andre kanskje sulter i hjel.
En sjelden gang overvintrer vipa i Norge.
Vipa kan du se mange steder, men den har blitt mye sjeldnere de siste årene. Den er spesielt kjent for å like seg i bondens åker, og best liker den fuktig mark med masse meitemark! Vipeungene spiser mest insekter, så det er viktig at de også har en plass med tilgang til mat når de kommer ut av eggene. Mange steder hekker vipa på strandeng og i myr.
Vipa liker å hekke flere par i lag. Da er det enklere for dem å jage vekk kråker og måker som gjerne spiser egg og unger om de får mulighet. Vipa flyr etter kråka og slår den med vingen!
Om våren «danser» vipene over jordene, og de lager mange morsomme lyder. Det høres nesten ut som et dataspill! Hannene prøver da å imponere hunnene.
Selv om vipa har blitt en veldig sjelden fugl, finner vi den allikevel i jordbrukslandskap over store deler av landet.
De viktige våtmarkene på Straume ligger i Nordland fylke.
Det frodige Dokkadeltaet ved utløpene til elvene Etna og Dokka ligger i Innlandet fylke.
Leknes våtmarkssystem ligger i vakre Lofoten i Nordland.
Idylliske Jæren ligger i Rogaland fylke