Smålom – klønete til beins

Latinsk navn: Gavia stellata

Smålommen er som skapt for et liv i vann. Kroppen er lang og smal og lar fuglen gli lett gjennom vannet. For at den skal bli en enda bedre svømmer, er beina plassert langt bak på kroppen, faktisk så langt bak at det blir vanskelig for smålommen å stå oppreist og gå. Den er rett og slett ganske klønete til beins. Dersom smålommen skal bevege seg på land, skyver den seg fremover på magen ved hjelp av føttene. Det kan minne om måten pingviner i Antarktis tar seg frem på isen.

 • Foto: Martin Eggen

  Rød strupe om sommeren

  Om sommeren har smålommen rustrøde fjær på halsen.

 • Foto: Gregory "Slobirdr" Smith, Flickr, "Red-throated Loon or Red-throated Diver (Gavia stellata)", CC BY-SA 2.0 DEED

  Sølvfarget hode

  Om sommeren er hodet og nakken til smålommen kledd i sølvgrå fjær.

 • Foto: Rolv Lundheim

  Brun rygg

  Fjærene på ryggen og oversiden av vingene til smålommen er brune med spredte går flekker. Den har ikke de hvite ryggflekkene som de andre lommene har i sommerdrakten.

Foto: Frode Falkenberg

Smålommen kan være i Norge hele året

Smålommer blir sett i Norge både om sommeren og vinteren. Om sommeren møter du dem på myrer langs kysten. De er vanligst langs kysten fra Rogaland og nordover. Om høsten når tjernene de hekker ved dekkes av is, trekker smålommene ut mot kysten. Mellom holmer og skjær der hvor vannet er grunt tilbringer de vinteren og venter på at isen skal smelte.

Foto: Kari Pihlaviita, Flickr, "Gavia stellata – Red-throated Diver", CC BY-NC 2.0 DEED

Smålommen trives ved vann

Smålommen er tilpasset et liv i vann og bor derfor alltid i nærheten av vann. Om sommeren når de hekker finner de seg et lite tjern, helst i en våtmark, hvor de bygger reiret sitt i vannkanten. Fordi de er så klønete til beins kommer smålommen nesten kun opp på land for å ruge.

Smålommen spiser fisk og fanger all maten sin selv. Både fisk fra tjernet den bor i og fra havet havner i magen på smålommen. For å kunne fange nok fisk bor gjenre smålommen ved tjern i nærheten av kysten slik at de kan reise ut hit for å fiske.

Smålommen bor flere steder i Norge

Smålommen er en av de vanligste lommene i Norge, og du kan møte den ved innsjøer og tjern flere steder.