Søndre Snåsavatn og Lømsen

De to små ferskvannene Lømsen og Snåsavatn ligger i Trøndelag fylke.

Registrer fugler du ser ved Søndre Snåsavatn og Lømsen
Foto: Trond Haugskott

Mange fugler samler seg i og rundt vannene om våren og sommeren. Spesielt fugler som er glade i vann tar turen hit for her kan de føle seg trygge og finne mat.

  • Hvileplass for fugler på lange reiser

    Den korte avstanden mellom jorder og vannene gjør at gjess benytter seg av Lømsen og Snåsavatnet når de er på lange reiser. På jordene vagger de rundt mens de gresser på plantene. Dersom de blir redde kan de søke tilflukt på vannet, og de sover også ute på åpent vann!

  • Massevis av mat

    Snåsavatnet og Lømsen kan by på mat til mange ulike fugler. I vannet finnes fisk og andre dyr som noen fugler liker å spise. Andre fugler spiser heller planter, frø, nøtter, bær eller insekter som de finner rundt omkring vannene.

  • Perfekt sted å bygge reir

    Mange fugler liker å skjule reiret sitt godt i vegetasjon langs bredden av vann. Da er det nemlig lett kan komme seg inn og ut av vannet og frem til reiret uten å bli oppdaget av rovdyr og andre fugler. Rundt Snåsavatnet og Lømsen finnes flere slike gode skjulesteder.

Bli kjent med de fantastiske fuglene som bor her

Selv om Lømsen og Søndre Snåsavatn er små vann, har fuglelivet her mye å by på!

Når sommeren står for tur begynner fuglene å gjøre i stand reiret sitt så det er klart til eggene legges. Er du heldig møter du kanskje på den flotte og litt sjenerte horndykkeren som hekker i sivet rundt Lømsen og Snåsavatnet. I sivet får horndykkeren selskap av den kjappe sivsangeren som suser frem og tilbake og samler insekter til ungene i reiret.

Du kan lese mer om fuglene i dette viktige fugleområdet videre nedover på siden.

Kortnebbgås – sommer på Svalbard

Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mer enn 2 mil lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.

Horndykker – ildfuglen

Du har kanskje hørt om føniksen? Ildfuglen som fødes på ny etter at den har blitt til aske. Horndykkeren er kanskje så nært vi kommer føniksen her i Norge, i hvert fall utseendemessig. Horndykkeren har knallrøde øyne og ildfargede fjær på hodet som står rett opp som flammer. Kroppen er rød og svart, litt som et bål som holder på å slukke.

Bergand – lunt og godt i redet

Når fugler har lagt egg, er den viktigste oppgaven å holde egget varmt, slik at det ikke blir for kaldt for den lille ungen som utvikles inne i egget. For å gjøre det ekstra koselig for egget bruker bergandmoren sin egen dun som isolasjon i redet. Hun plukker dunfjærene fra brystet og plasserer dem pent rundt om i redet.

Toppand – tøffe typer

Toppanda er kanskje den tøffeste av endene. Hannene kan minne litt om rockere fra 50-tallet, med håret gredd bakover og svart og hvit fjærdrakt . I sin stilige fjærdrakt viser de seg frem for damene, i håp om å skaffe seg en kjæreste.

Sivsanger – en ninja i sivet

Denne lille fuglen holder til i de store sivskogene langs vannkanten. Du må se godt etter, om du skal få øye på den, for fjærdrakten går i ett med omgivelsene. Se etter en brå bevegelse blant sivplantene. Lett som ingenting kan sivsangeren gripe fast i et tynt sivstrå og bli stående nesten opp ned i luften, før den lynraskt flyr av gårde mellom høye kratt og siv, stille og rask som en liten ninja.

Besøk fuglene som bor her

Du er velkommen til å besøke Lømsen og Søndre Snåsavatn og det spennende fuglelivet her, men husk på å vise hensyn til fuglene og naturen de lever i.

Hvis du vil se de store flokkene med gjess må du dra hit på våren og høsten. Om sommeren er ikke gjessene her, men du kan møte på mange andre spennende fuglearter, som horndykkeren, bergand, toppand og sivsangeren.

Det finnes mange fine steder å gå tur og se på fuglene ved Snåsavatnet og Lømsen. Sjekk ut våre turtips i kartet under. God tur!

 

Vandring rundt Lømsen

Fuglelivet er spennende rundt hele Lømsen, og vannet er ikke så stort så her kan man finne seg en plass og bruke kikkert eller teleskop for å observere fuglelivet. Vannet er omkranset av høy vegetasjon så man kommer ikke helt ned til vannet men man kan fint observere mye spennende fugl på avstand. Turen egner seg for skoleklasser. Parker ved Lømsen kro og gatekjøkken. 

Klingsundet naturreservat

I dette reservatet raster store flokker med kortnebbgås på våren. Du kan også møte på hvitkinngås, sædgås og tundragås. En del ender liker seg og i området, så her er det nok av fugl å se på. Parker ved Friskgården AS og gå herfra ned til reservatet.

 

 

  • Foto: Torborg Berge

    1. Vandring rundt Lømsen.

    Fuglelivet er spennende rundt hele Lømsen, og vannet er ikke så stort så her kan man finne seg en plass og bruke kikkert eller teleskop for å observere fuglelivet. Vannet er omkranset av høy vegetasjon så man kommer ikke helt ned til vannet men man kan fint observere mye spennende fugl på avstand. Turen egner seg for skoleklasser. Parker ved Lømsen kro og gatekjøkken. 

  • Foto: Trond Haugskott

    2. Klingsundet naturreservat.

    I dette reservatet raster store flokker med kortnebbgås på våren. Du kan også møte på hvitkinngås, sædgås og tundragås. En del ender liker seg og i området, så her er det nok av fugl å se på. Parker ved Friskgården AS og gå herfra ned til reservatet.

     

     

Fugler som er sett i området

Se her! Grafen under viser hvilke fugler andre har sett når de har vært på tur i området. Slik kan vi kan se når forskjellige fugler er i området til ulike årstider. Når du ser en fugl, kan du registrere den, og den vil vises i grafen. Bli med og registrer fuglene du ser!

Registrer fugler du ser ved Søndre Snåsavatn og Lømsen

Viktig informasjon til turen

Noen av områdene i ved Snåsavatnet og Lømsen er vernede, og det betyr at det er egne regler for hvordan man skal oppføre seg i disse områdene. Det er viktig at du følger disse reglene, slik at fuglene har det bra. Du kan lese Lover og regler for naturreservater her.

Før du drar ut på tur i viktige fugleområder, er det viktig at du forbereder deg, så turen blir best mulig både for deg og fuglene. Sjekk ut Fuglevettreglene våre og Hvordan bli en god fuglekikker for å lære mer om hvordan man skal oppføre seg på tur og hva slags utstyr man bør ha med.

  • Lurer du på noe om Søndre Snåsavatnet og Lømsen eller fuglene som bor her?

    Ta kontakt med BirdLife Trøndelag da vel! epost: trondelag@birdlife.no

Vi vet for lite om fuglene ved Snåsavatnet og Lømsen

Dessverre vet vi ikke så mye om hvordan det går med fuglene ved Snåsavatnet og Lømsen. Vi jobber med å få mer kunnskap om området og fuglene som lever her. Det vi vet noe om er hva som truer fuglene i området.

  • Menneskelig aktivitet forstyrrer fuglene

    Området brukes en del til friluftsliv, noe som medfører en del forstyrrelser, spesielt for hekkende fugler. Fugler er ikke vandt med mange mennesker på en gang og kan bli redde dersom for mange mennesker ferdes der de bor.

  • Viktige områder blir utilgjengelige

    Snåsavatnet er regulert, noe som betyr at mengden vann i innsjøen endres. Dette kan påvirke fuglelivet ved at områder blir utilgjengelige for fuglene. For eksempel kan maten eller redene bli stående under vann slik at fuglene ikke får tak i maten.

  • Fugleområdene mangler vern

    Det er kun Klingsundet som er vernet i dette viktige fugleområdet, resten har ikke noe vern. Områder som ikke er vernede er mer utsatt for å endres og forstyrres av mennesker, noe som kan gå utover fuglene.