Sivsanger – en ninja i sivet

Latinsk navn: Acrocephalus schoenobaenus

Denne lille fuglen holder til i de store sivskogene langs vannkanten. Du må se godt etter, om du skal få øye på den, for fjærdrakten går i ett med omgivelsene. Se etter en brå bevegelse blant sivplantene. Lett som ingenting kan sivsangeren gripe fast i et tynt sivstrå og bli stående nesten opp ned i luften, før den lynraskt flyr av gårde mellom høye kratt og siv, stille og rask som en liten ninja.

  • Foto: Torborg Berge

    Lyst øyenbryn:

    Fjærene over øyet til sivsangeren er lyse at det ser nesten ut som fuglen har lyse øyenbryn.

  • Foto: Frans Vandewalle, Flickr, "Acrocephalus schoenobaenus, Sedge Warbler", CC BY-NC 2.0 DEED

    Avrundet stjert:

    Stjerten til sivsangeren er avrundet ytterst og ganske kort.

  • Foto: Frans Vandewalle, Flickr, "Acrocephalus schoenobaenus, Sedge Warbler", CC BY-NC 2.0 DEED

    Holder til i tett vegetasjon:

    Det er ikke bare ved å se på fjærdrakta du kan kjenne igjen fugler. Stedene de holder seg på, er også lurt å merke seg. Sivsangeren holder til i siv, kratt og tette busker.

Foto: Gertjan van Noord, Flickr, "Rietzanger – Acrocephalus schoenobaenus", CC BY-ND 2.0 DEED

Sivsangeren er i Norge i sommerhalvåret

Sivsangeren kommer tilbake til Norge i mai. Den finner seg en passende plass i en sivskog og begynner å bygge reiret sitt av kvister og gress den finner rundt seg. Reiret bygger den nært bakken, godt skjult av de høye plantene.

Hunnen ruger eggene i 14 dager før de klekker. Begge foreldrene hjelper til med å mate ungene, men noen ganger kan faren ha litt mye å gjøre, for det hender han har unger med flere hunner!

En gang mellom september og oktober, når det begynner å bli kaldt og lite insekter i Norge, reiser sivsangerne sørover til Afrika hvor de tilbringer vinteren langs elver og innsjøer.

Foto: Thomas Landgren, Flickr, "Sedge Warbler", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Sivsangeren liker seg i tett vegetasjon

Det er vanligst å møte sivsangerne i siv- og takrørskoger rundt ferskvann. Rundt vannet finner de insekter som de spiser selv og mater til de sultne ungene sine. Den tette vegetasjonen er også det perfekte skjulestedet for det lille reiret til sivsangeren.

Noen ganger møter vi også sivsangeren i fjellet, der den liker seg i tette busker og kratt. Så lenge sivsangerne kan skjule seg godt i busker og trær virker det ikke som det er så nøye for dem akkurat hvor de bor.

Sivsangeren bor ved flere viktige fugleområder

Sivsangeren er en vanlig fugl rundt ferskvann, spesielt i Sør-Norge.