Registrer fugl ved Vansjø

Har du sett noen av disse fuglene ved Vansjø? Registrer funnene dine under da vel!

  • Fiskeørn – Norges beste fisker?

    Du har sikkert vært på fisketur og opplevd hvor lang tid det kan ta før man får fisk? Dette problemet har ikke fiskeørna for den er så flink til å fiske at den i gjennomsnitt fanger en fisk hvert 12 minutt! En av grunnene til at fiskeørna er så god til å fiske er at den kan snu en av tærne sine rundt sånn at foten blir som kloa på en klomaskin. Da har fiskeørna et skikkelig godt grep om fisken!

  • Knoppsvane – trofast kjæreste

    Knoppsvaner holder sammen med kjæresten sin hele livet! Sammen fostrer de opp ungene sine og passer på hverandre. Hvis en av partnerne dør kan ofte den andre sørge lenge over tapet. Det er ikke rart disse fuglene er et symbol på kjærlighet!

  • Toppdykker – dykker i toppklasse

    Blant siv og takrør glir en rødøyd fugl. Den voksne toppdykkeren bruker tiden sin på det den er best på, å dykke etter små fisk. Det lange smale nebbet er perfekt for å snappe opp fisk som svømmer rundt i vannet! Toppdykkeren er også veldig god til å svømme, og bruker både føttene og vingene til å bevege seg under vann.

  • Gråhegre – den som venter på noe godt

    Gråhegra spiser fisk og amfibier som den fanger selv, men hvordan greier denne store fuglen å snike seg innpå disse dyrene? Svaret er tålmodighet. Når den jakter på fisk og amfibier står gråhegra helt stille i vannet og den kan stå stille i flere timer. Når intetanende fisk eller frosk svømmer forbi slår den til! Det lange, skarpe nebbet er som et spyd som spidder byttet nede i vannet, og gråhegra kan kose seg med en velfortjent godbit.

  • Hettemåke – en art, to drakter

    Hettemåka er veldig lett å kjenne igjen når den er på besøk i Norge om sommeren. Det mørke hodet får det til å se ut som hettemåka har på seg en maske. Men om vinteren er den ikke like lett å kjenne igjen. Hettemåka mister nemlig de mørke fjærene i ansiktet om vinteren, og da ser den ut som en helt hvit måke. Derfor er det mange som tror hettemåka er to ulike arter som man ser på ulike tider av året.