Knoppsvane – trofast kjæreste

Latinsk navn: Cygnus olor

Knoppsvaner holder sammen med kjæresten sin hele livet! Sammen fostrer de opp ungene sine og passer på hverandre. Hvis en av partnerne dør kan ofte den andre sørge lenge over tapet. Det er ikke rart disse fuglene er et symbol på kjærlighet!

 • Foto: Mark Nenadov, Flickr, "Mute Swan in January", CC BY 2.0 DEED

  Knopp på nebbet

  Helt innerst ved nebbet har knoppsvanen en svart knopp. Denne er ofte tydeligere om sommeren.

 • Foto: David Slater, Flickr, "Mute Swan (Cygnus olor)", CC BY 2.0 DEED

  Oransje nebb

  Nebbet til knoppsvanen har en oransje farge.

 • Foto: Gail Hampshire, Flickr, "Mute Swan. Cygnus olor.", CC BY 2.0 DEED

  Stor, hvit fugl

  Fjærdrakta til knoppsvanen er helt hvit. Den er også større og kraftigere enn andre svaner.

Foto: Marius Von Glahn

Knoppsvanen kan være i Norge hele året

Så lenge vannene de bor ved er isfrie kan knoppsvanene være i Norge selv om vinteren. Om vinteren er de vanligere på Vestlandet og Sørlandet, der vintrene ofte er mildere. Dersom vinteren er tøff og alt vann blir islagt reiser knoppsvanene til Danmark for å tilbringe vinteren. Byer er ofte populært for knoppsvaner om vinteren, for her kan de finne brød og annen mat som vi mennesker har lagt fra oss.

Om våren reiser knoppsvanene tilbake til de faste hekkeplassene sine. De aller fleste knoppsvanene i Norge hekker på Østlandet, Sørlandet og Rogaland, men noen par blir funnet så langt nord som i Nordland.

Foto: Vince O'Sullivan, Flickr, "Mute Swans – Wilk's Water", CC BY-NC 2.0 DEED

Knoppsvanen trives i nærheten av vann

Grunne innsjøer og småvann med massevis av vannplanter er det beste knoppsvanen vet. De er noen skikkelig glupske fugler og kan spise mange kilo vannplanter hver dag. For å få tak i vannplantene dypper de hodet og den lange halsen under vann. Plantene kan være ganske langt under vann, så da er det fint med den lange svanehalsen!

På våren samarbeider hannen og hunnen om å bygge reir. Kvist og kvast samles sammen i en diger haug. Etter mange timers hardt arbeid kan svanene si seg fornøyde med å ha bygget et stort og flott reir. Ofte ligger reiret på en liten øy eller i en sivskog ute i vannet. Her er reiret bedre beskyttet mot rovdyr som er ute etter å spise eggene til knoppsvanene.

Knoppsvanen bor flere steder i Norge

Knoppsvaner trives ved vann, og du kan møte dem ved de fleste elver og vann i Sør-Norge. Knoppsvanen trives for eksempel ved Vorma og Vansjø på Østlandet.