Registrer fugl ved Nedre Setesdal

Har du sett noen av disse fuglene ved Nedre Setesdal? Registrer funnene dine under da vel!

 • Fiskeørn – Norges beste fisker?

  Du har sikkert vært på fisketur og opplevd hvor lang tid det kan ta før man får fisk? Dette problemet har ikke fiskeørna for den er så flink til å fiske at den i gjennomsnitt fanger en fisk hvert 12 minutt! En av grunnene til at fiskeørna er så god til å fiske er at den kan snu en av tærne sine rundt sånn at foten blir som kloa på en klomaskin. Da har fiskeørna et skikkelig godt grep om fisken!

 • Storlom – laserøyne

  Har du prøvd å åpne øynene under vann og oppdaget hvor vanskelig det er å se? Storlommen fanger maten sin under vann og trenger å kunne se hvor den svømmer. Øynene til storlommen er knallrøde, som lasere. Den røde fargen filtrerer lyset slik at storlommen kan se godt under vann og få tak i mat.

 • Blåstrupe – den fødte underholder

  Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler og kan variere veldig mellom individer. Sangen fremføres ofte i toppen av en busk eller flyvende slik at han er sikker på at damene får med seg låta hans.

 • Trane – en legendarisk fugl

  Tranen er en legende og et symbol i folketro rundt om i verden. Dette stammer fra at traner samler seg ute på myrer om våren for å danse med hverandre! Partnere holder sammen livet ut, og den elegante dansen bringer de kjærlighetssyke fuglene tettere sammen. Tranen markerer derfor vårens ankomst og lysere tider. I japansk folketro symboliserer tranen tålmodighet og lykke, og den som bretter 1000 origami-traner får et ønske oppfylt.

 • Storfugl – morgenstund har gull i munn

  Om våren, når hekkesesongen er i gang, er en tidlig start på dagen viktig for storfuglhannen, eller tiur som han også kalles. Fra sin faste plass i en gren følger han med på sitt publikum, nemlig hunnfuglene som samles rundt leikplassen hans før soloppgang. Når tiden er inne begynner han tiurleiken. Oppvisningen består av hopp, brusing med fjærene og sang, og er han heldig liker damene oppvisningen velger han som partner.