Registrer fugl ved Leknes våtmarkssystem

Har du sett noen av disse fuglene ved Leknes våtmarkssystem? Registrer funnene dine under da vel!

 • Horndykker – ildfuglen

  Du har kanskje hørt om føniksen? Ildfuglen som fødes på ny etter at den har blitt til aske. Horndykkeren er kanskje så nært vi kommer føniksen her i Norge, i hvert fall utseendemessig. Horndykkeren har knallrøde øyne og ildfargede fjær på hodet som står rett opp som flammer. Kroppen er rød og svart, litt som et bål som holder på å slukke.

 • Rødstilk – sterkere sammen

  Rødstilken er en liten fugl og det er derfor vanskelig for den å beskytte reiret sitt mot uvedkomne rovdyr og rovfugl i hekketiden. Løsningen for rødstilken har vært å hekke nærheten av andre fugler, helst fugler som danner kolonier som for eksempel måker. Da nyter rødestilken godt av at de andre fuglene jager vekk inntrengere den selv ikke klarer å jage vekk på egen hånd.

 • Vipe – fullstendig bakoversveis

  Vipa er en stilig liten vadefugl. Den svarte og hvite fjærdrakten har et metallaktig skjær, litt som et kult partyantrekk. Men det flotteste med vipa er sveisen. Hodefjærene er lange og ligger bakover på hodet. For vipa er det sånn at den med mest bakoversveis er den stiligste av dem alle.

 • Blåstrupe – den fødte underholder

  Blåstrupehannen er den fødte underholder. Ikledd sitt praktfulle rustrøde og koboltblå skjortebryst synger blåstrupehannen sin egenkomponerte sang. Ofte inneholder komposisjonen fløytelyder og imitasjoner av andre fugler og kan variere veldig mellom individer. Sangen fremføres ofte i toppen av en busk eller flyvende slik at han er sikker på at damene får med seg låta hans.

 • Brunnakke – gi et lite pip!

  Det er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg hvorfor brunnakke har fått navnet sitt, når man ser fuglen. Det mørkebrune hodet, med en lys oransje stripe over ansiktet avslører den raskt. Men mange steder i Norge har den et annet navn, som kan være like avslørende. Mange kaller den nemlig pipand. Dette skyldes at den lager høye plystretoner istedenfor å kvekke som andre ender.