Gule øyne og nebb
Sildemåka har gule øyne med rød kant. Nebbet er knallgult med en rød flekk på nedre halvdel av nebbet.
Latinsk navn: Larus fuscus
Selv om den heter sildemåke spiser ikke denne måka bare sild. Fisk er favoritten, men denne måka spiser også mark, insekter, gnagere og matrester den finner i søppelkasser i travle byer. Litt av en diett!
Sildemåka har gule øyne med rød kant. Nebbet er knallgult med en rød flekk på nedre halvdel av nebbet.
Sildemåka sine bein er knallgule. Derfor kalles den «gulføtting» på noen dialekter.
Oversiden av vingene til sildemåka er ofte mørke, nesten svarte. Hos sildemåker lengre sør kan fargen være lysere.
Sildemåkene kommer til Norge tidlig om våren for å forberede seg på hekkesesongen langs Norges kyst. De hekker i hele landet, men i Nord-Norge er de mindre vanlige og hekker litt her og der. Eggene legges i mai eller juni. Begge foreldrene er med på rugingen og på å mate og passe ungene. Sildemåka bor i Norge hele sommeren.
Når ungene forlater reiret og er store nok til å klare seg selv, forlater sildemåkene hekkeplassen. De fleste reiser sørover mot De britiske øyer eller Nederland, og noen reiser så langt som Guinea, for å tilbringe vinteren der.
Favorittmaten til sildemåka er fisk, så den vil gjerne bo nær sjøen at den kan dra ut på fisketur hver dag. Sildemåka spiser også mye annet, som insekter, mark og menneskemat. Derfor kan vi også møte sildemåka på jorder, i parker og i byen.
Sildemåker liker å hekke i kolonier, altså i store grupper, og kan danne sine egne kolonier eller slå seg sammen med svartbaker og gråmåker. De etablerer ofte koloniene på holmer i skjærgården eller ute på myr, men de kan også hekke på hustak i byer! Neste gang du er på bytur om sommeren bør du se deg om etter sildemåker som har reir på hustakene!
Sildemåka er en fast gjest i flere viktige fugleområder om sommeren.
Den lille øya ligger i Nordland fylke.
Naturskjønne Lista ligger i Agder fylke.
Nord-Fugløy ligger i Troms fylke.