Sildemåke – sulten på det meste

Latinsk navn: Larus fuscus

Selv om den heter sildemåke spiser ikke denne måka bare sild. Fisk er favoritten, men denne måka spiser også mark, insekter, gnagere og matrester den finner i søppelkasser i travle byer. Litt av en diett!

 • Foto: Frode Falkenberg

  Gule øyne og nebb

  Sildemåka har gule øyne med rød kant. Nebbet er knallgult med en rød flekk på nedre halvdel av nebbet.

 • Foto: Frode Falkenberg

  Gule bein

  Sildemåka sine bein er knallgule. Derfor kalles den «gulføtting» på noen dialekter.

 • Foto: Kjartan Trana

  Mørke vinger

  Oversiden av vingene til sildemåka er ofte mørke, nesten svarte. Hos sildemåker lengre sør kan fargen være lysere.

Foto: Trond Haugskott

Sildemåka kommer til Norge om våren

Sildemåkene kommer til Norge tidlig om våren for å forberede seg på hekkesesongen langs Norges kyst. De hekker i hele landet, men i Nord-Norge er de mindre vanlige og hekker litt her og der. Eggene legges i mai eller juni. Begge foreldrene er med på rugingen og på å mate og passe ungene. Sildemåka bor i Norge hele sommeren.

Når ungene forlater reiret og er store nok til å klare seg selv, forlater sildemåkene hekkeplassen. De fleste reiser sørover mot De britiske øyer eller Nederland, og noen reiser så langt som Guinea, for å tilbringe vinteren der.

Foto: Ingar Øien

Sildemåka trives langs kysten

Favorittmaten til sildemåka er fisk, så den vil gjerne bo nær sjøen at den kan dra ut på fisketur hver dag. Sildemåka spiser også mye annet, som insekter, mark og menneskemat. Derfor kan vi også møte sildemåka på jorder, i parker og i byen.

Sildemåker liker å hekke i kolonier, altså i store grupper, og kan danne sine egne kolonier eller slå seg sammen med svartbaker og gråmåker. De etablerer ofte koloniene på holmer i skjærgården eller ute på myr, men de kan også hekke på hustak i byer! Neste gang du er på bytur om sommeren bør du se deg om etter sildemåker som har reir på hustakene!

Sildemåka bor mange steder langs kysten

Sildemåka er en fast gjest i flere viktige fugleområder om sommeren.