Stort rødt nebb
Gravanda kjenner du lettest igjen på det store, spadeformede, knallrøde nebbet.
Latinsk navn: Tadorna tadorna
Det ser kanskje ikke sånn ut ved første øyekast, men mudderet og gjørma i fjæra kan være full av mat! Men mudderet er ekkelt å få i munnen, og de næringsrike godbitene som bor her er bittesmå. Gravanda har et verktøy til å hjelpe seg med akkurat dette. Nebbet hos gravanda er formet litt som en spade. Denne røde spaden bruker gravanda til å filtrere ut maten som finnes i mudderet.
Gravanda kjenner du lettest igjen på det store, spadeformede, knallrøde nebbet.
Fjærdrakta til gravanda har flotte markeringer i hvitt, brunt og svart. De svarte fjærene på hodet og vingene kan ha et grønt skjær.
Føttene til gravanda har en lyserosa farge.
Gravanda hekker langs hele kysten vår og er en av fugleartene som er utenlands om vinteren, men kommer tilbake til Norge etter vinteren. Allerede i februar og mars kan gravanda være på plass i fjæra mange steder i landet.
Etter en lang vår og sommer i Norge reiser de voksne fuglene til Vadehavet ved Danmark og Nederland. Der samles de i store flokker for å myte – som betyr å felle gamle fjær og å få nye. Når den nye fjærdrakten er på plass reiser de videre til kysten av Frankrike eller Tyskland for å tilbringe vinteren der. Hit kommer også ungene, som ikke er med til myteplassen.
Gravanda finner maten sin i mudderet i fjæra. Derfor er den avhengig av å bo i nærheten av grunne fjæreområder slik at den kan lete etter mat. Snegler og småkryp filtrerer den lett ut fra mudderet ved hjelp av nebbet.
Nebbet bruker den også til å grave ut en tunell fra reiret og utover mot fjæra. Det er på grunn av denne sære gravingen at gravanda har fått navnet sitt. Reiret plasserer den ofte i skjul under en busk, naust eller en steinrøys. Hunnen ruger på eggene alene, men etter at andungene kommer ut, jobber foreldrene sammen om å passe på dem.
Gravanda trives i fjæra flere i flere viktige fugleområder.
Stjørdalsfjorden ligger i Trøndelag fylke.
Idylliske Langøya ligger i Nordland fylke.
I Vestfold fylke ligger vakre Ilene og Presterødkilen
Skjerstadfjorden og den imponerende Saltstraumen ligger i Nordland fylke.