Rød flekk på hodet:
På toppen av hodet har tranen en knallrød flekk som står i kontrast til den ellers grå og svarte fuglen.
Latinsk navn: Grus grus
Tranen er en legende og et symbol i folketro rundt om i verden. Dette stammer fra at traner samler seg ute på myrer om våren for å danse med hverandre! Partnere holder sammen livet ut, og den elegante dansen bringer de kjærlighetssyke fuglene tettere sammen. Tranen markerer vårens ankomst og lysere tider. I japansk folketro symboliserer tranen tålmodighet og lykke, og den som bretter 1000 papir-traner får et ønske oppfylt.
På toppen av hodet har tranen en knallrød flekk som står i kontrast til den ellers grå og svarte fuglen.
Når tranen flyr holder den halsen utstrakt foran kroppen.
Lyden av en trane høres ut som et overrasket skrik, som om noen har blitt skremt av noe.
Hver vår kommer tranene til Norge. Det er et sikkert vårtegn. Tranen er en vanlig hekkefugl på myrer og ved innsjøer på Østlandet, Nordland, Troms og Finnmark. De siste årene har den også blitt mer og mer vanlig på Vestlandet.
Begge foreldrene er med på ruging av egg og pass av unger. Når ungene har forlatt reiret og er store nok til å klare seg selv, er sommerens arbeid ferdig og tranene tar fatt på reisen sørover mot sine vinterhjem. De fleste norske tranene reiser til Spania og Frankrike for å tilbringe vinteren der.
Tranen bygger reiret sitt i myr og annen fuktig natur. Den bygger et stort reir midt i myra. Tranefar og tranemor bytter på hvem som ligger på reiret og ruger, og hvem som leter etter mat. Transer spiser nesten hva som helst, alt fra frø og røtter, til amfibier, snegler, slanger og små fisk slukes hele av den store fuglen.
På vei til hekkeplassen stopper tranene for å hvile seg. Da byr partnerne hverandre opp til dans. De hopper og spretter rundt på myra mens de flakser med vingene. Dette kalles tranedans, og å få se det er en magisk opplevelse. Ved Hornborgasjön i Sverige samler det seg 27 000 traner hvert år for å danse tranedans!
Tranene bor mange steder i Norge, både i sør og i nord.
Den fuglerike dalen Nedre Setesdal ligger i Agder fylke.
Den avsideliggende nasjonalparken i Øvre Pasvik ligger i Finnmark fylke.
Storsjøen ligger i Odalen i Innlandet fylke på Østlandet.
Elveparadiset Neadeltaet ligger i Trøndelag fylke.