Registrer fugl ved Tyrifjorden

Har du sett noen av disse fuglene ved Tyrifjorden? Registrer funnene dine under da vel!

 • Kortnebbgås – rekordlange vandringer

  Kortnebbgåsa kan fly lange turer langs hele norskekysten, men å fly langt er ikke det eneste gåsa er god på. Kortnebbgåsa går nemlig lange turer om sommeren. Noen av turene kan være mer enn 2 mil lange! Etter at eggene klekker kan nemlig ikke gåseungene fly før det har gått noen uker. Derfor vandrer familien sammen rundt på Svalbard på leting etter mat.

 • Sangsvane – svanenes sangstjerne

  Dersom du er ute på tur langs en elv og hører lyder som kan minne om en trompet, kan du være ganske sikker på at det er sangsvaner du hører. Denne svanen har nemlig fått navnet sitt nettopp fordi den liker å synge, i motsetning til andre svanearter. Ofte møtes sangsvaner for å synge sammen med hverandre, litt som et kor!

 • Toppdykker – dykker i toppklasse

  Blant siv og takrør glir en rødøyd fugl. Den voksne toppdykkeren bruker tiden sin på det den er best på, å dykke etter små fisk. Det lange smale nebbet er perfekt for å snappe opp fisk som svømmer rundt i vannet! Toppdykkeren er også veldig god til å svømme, og bruker både føttene og vingene til å bevege seg under vann.

 • Brunnakke – gi et lite pip!

  Det er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg hvorfor brunnakke har fått navnet sitt, når man ser fuglen. Det mørkebrune hodet, med en lys oransje stripe over ansiktet avslører den raskt. Men mange steder i Norge har den et annet navn, som kan være like avslørende. Mange kaller den nemlig pipand. Dette skyldes at den lager høye plystretoner istedenfor å kvekke som andre ender.

 • Hettemåke – en art, to drakter

  Hettemåka er veldig lett å kjenne igjen når den er på besøk i Norge om sommeren. Det mørke hodet får det til å se ut som hettemåka har på seg en maske. Men om vinteren er den ikke like lett å kjenne igjen. Hettemåka mister nemlig de mørke fjærene i ansiktet om vinteren, og da ser den ut som en helt hvit måke. Derfor er det mange som tror hettemåka er to ulike arter som man ser på ulike tider av året.