Strandsnipe – fuglen med rytmesans

Latinsk navn: Actitis hypoleucos

Strandsnipa har kanskje ikke fuglenes morsomste utseende, men måten den går på er skikkelig kul. Strandsnipa elsker strender og mudderflater. Her tripper den rundt, mens hodet og halen gynger opp og ned for hvert skritt fuglen tar i mudderet. Det ser litt ut som om strandsnipa hører på fengende musikk mens den går!

 • Foto: Torborg Berge

  Hvit kile foran vingen

  Strandsnipa kan ligne på en del andre fuglearter, men se etter den hvite kilen, en v-formet strek, foran vingen. Beina er lyse. Merk også at det brungråe i strupen bare går ned til øvre bryst.

 • Foto: Torborg Berge

  Går med gyngende kropp

  Strandsnipa beveger seg på en spesiell måte. Den vugger på kroppen og halsen går frem og tilbake.

 • Foto: Torborg Berge

  Dirrende vingeslag

  Strandsnipa flyr med svært raske vingeslag, oftest lavt over vannet. Den lager da en helt spesiell lyd.

Foto: Torborg Berge

Kommer helt fra Afrika

Strandsnipa må fly langt for å komme til Norge, og derfor kommer den ikke hit før i mai. Den er også avhengig av at isen begynner å forsvinne langs elvene og vannene der den hekker.

Allerede i juli og august setter den nebbet mot sør og tar i vei mot plassen den vil tilbringe vinteren. Da kan du ofte se dem langs berg og fjære langs kysten. Mot slutten av september er det svært få strandsniper igjen i Norge.

Foto: Torborg Berge

Trives ved vann

Strandsnipa finnes ved svært mange vann og elver over hele Norge, både nær kysten og helt opp i fjellet. Lærer du deg lyden har du ekstra stor sjanse for å oppdage den.

Når strandsnipa ruger på eggene sine i gresset, er den svært stille. Etter at eggene er klekt, lager den mye lyd og viser deg at den er svært redd for ungene som befinner seg i gresset. Gå derfor forsiktig, så du ikke trør på ungene!

Strandsnipa bor flere steder i Norge

Strandsnipa er en vanlig fugl langs kysten og ved vann i Norge.