Sandlo – lure foreldre

Latinsk navn: Charadrius hiaticula

Noe av det skumleste fugleforeldre vet, er rovdyr. De kan spise fugleungene! Når den lille sandloen oppdager et rovdyr som lusker rundt reiret, løper sandloen vekk fra reiret mens den later som den er skadet. Dette gjør den for å få oppmerksomheten til rovdyret og lure det vekk fra eggene eller ungene i reiret. Snakk om lure foreldre!

 • Foto: Torborg Berge

  "Bandittmaske"

  Voksne sandloer har hvit panne, men mørke tegninger rundt øyne og over bryst. Hannen har sterkere tegninger enn hunnen.

 • Foto: Martin Eggen

  Hvit underside og gråbrun overside

  Både voksne og unge fugler har hvit underside og gråbrun overside. Også de unge fuglene er mørke rundt øynene.

 • Foto: Torborg Berge

  Lange, spisse vinger

  Sandloen har lange, spisse vinger som er hvite over. På oversiden er vingene brune, men med et hvitt bånd. På bildet blir en sandlo jaget av en spurvehauk.

Vanligst i Nord-Norge

Sandlo finnes over store deler av landet, og den hekker både ved kysten og i fjellet. Aller flest finnes det i Trøndelag og i Nord-Norge. Sandlo er blant våre aller tidligste trekkfugler, og de første kommer i mars. Dette er gjerne fugler som skal hekke ved kysten. Fugler som skal hekke i fjellet kommer det flest av i mai.

Når det blir høst trekker sandloen sørover til Europa og Afrika, og stanser da på steder med mye mat den finner på mudderfjære og i tang. Den spiser bløtdyr, krepsdyr, børsteormer og insekter.

Foto: Håvard Eggen

Har små unger som løpet rundt

Hekketiden er en travel tid for sandloen. Den legger eggene rett på bakken i en grop, helst i grus og sand. Dette kan være på en sandstrand, mellom steinene på fjellet eller bare i veikanten. Faktisk hekker det ofte sandlo utenfor butikker og andre plasser mennesker har laget grusplasser.

Ganske snart etter at ungene er klekt, springer de rundt på bakken. Ungene kan springe veldig raskt, og beina går veldig fort frem og tilbake. Foreldrene springer etter dem og passer så godt på som de klarer.

Sandloen bor flere steder langs kysten

Sandloen kan du møte i viktige fugleområder langs kysten.