Voksne fugler er røde om sommeren
Voksne fugler har rødt hode og underside. Oversiden er mørkere.
Latinsk navn: Limosa lapponica
Lappspoven hekker i kalde områder i Skandinavia, Russland og Nord-Amerika. Vinteren tilbringer den i tropiske strøk, men for å komme dit må den ut på en lang reise. Lappspover som hekker i Alaska krysser Stillehavet uten en eneste pause for å komme til ferieplassene sine på New Zealand. Flyturen kan den ta uten stopp, noe som betyr at den flyr uten å spise eller hvile seg på nesten to uker!
Voksne fugler har rødt hode og underside. Oversiden er mørkere.
Det som kanskje best kjennetegner lappspoven, er det lange nebbet. Det ser ut som om det er bøyd ut litt oppover. Unge lappspover ser lyse ut, slik fuglen på bildet. Ofte ser nebbet rosa ut, men med svart spiss.
I flukt kan du se at stjerten og kroppen er mørk, men at lappspoven har en lys kile, en v-formet stripe, oppover ryggen.
Lappspoven er en skikkelig tøffing! Den hekker på myrene i Finnmark, men norske hekkefugler reiser mellom ulike våtmarker i Europa og Afrika resten av året. Om sommeren kan du se store flokker med lappspover i fjæra enkelte steder i Finnmark. Her henter de mat, eller de venter på at hekkeplassene inne på myrene i fjellet skal bli fri for snø. Enkelte år blir det ikke skikkelig sommer i fjellet. Da må lappspovene bare reise sørover igjen uten å ha fått unger. Heldigvis kan lappspovene bli både 10 og 20 år, så det kommer flere sjanser.
Du kan se lappspove andre steder i landet også. I april og mai samles de i enkelte fjæreområder på vei nordover. Når de voksne fuglene reiser sørover igjen drar de som regel ganske raskt ut av landet, og stanser ikke så mange plasser. Men de unge lappspovene dukker gjerne opp i ulike fjæreområder mange steder. Flest er det i september.
I fjellet kommer sommeren sent, og det er ofte blitt juni før lappspover legger egg. Da har hann og hunn flørtet masse, og lappspoven roper og flyr rundt i lufta for å imponere kjæresten.
Mange fugler legger eggene rett på bakken, de lager kanskje bare bare en grop i lyngen og gresset. Lappspoven legger fire egg, og foreldrene deler på å ruge dem. Når eggene er klekket, går ungene rundt på bakken og foreldrene må beskytte dem. Lappspoven hekker ofte i nærheten av andre fuglearter som fjelljo og småspove, og slik får de hjelp til å jage vekk fiender.
Når ungene er blitt så store at de klarer seg selv, drar foreldrene fra dem.
Lappspoven hekker på myrene i Finnmark om sommeren.
Den flotte Porsangerfjorden ligger nesten helt oppe ved Nordkapp i Finnmark fylke.
Nasjonalparken Øvre Anárjohka ligger i Finnmark fylke.