En mystisk lyd
Hører du denne mystiske lyden på tur bør du stoppe opp og se deg om, for denne lyden betyr at islommen er like i nærheten.
Latinsk navn: Gavia immer
Er du ute og går en tur i de stille morgentimer eller sent om kvelden langs et vann eller en bekk, kan det hende du hører en litt nifs lyd. En høy, klagende lyd som skjærer gjennom luften. Men, det er ikke fare på ferde. Det er bare islommen som er litt pratsom. Den nifse lyden har inspirert spøkelseshistorier nesten så lenge vi mennesker har laget fortellinger, og er den mest brukte lydeffekten på film når man ønsker å skape en mystisk stemning.
Hører du denne mystiske lyden på tur bør du stoppe opp og se deg om, for denne lyden betyr at islommen er like i nærheten.
Islommen hekker ikke i Norge, så vi ser den nesten aldri i den vakre sommerdrakten. Om vinteren er fjærene på halsen og magen hvite, mens fjærene på hodet, nakken, ryggen og vingene er grå.
Nebbet til islommen er mørkere i fargen enn nebbet til gulnebblommen.
Islommen hekker ikke i Norge, men bruker grunne områder langs norskekysten som vinterhjem. Her trives islommen godt blant holmer og skjær der den dykker etter fisk i havet.
Tidlig på våren reiser islommene til hekkeområdene sine på Island, Grønland og Nord-Amerika. Islommer som overvintrer i Norge hekker oftest på Island og Grønland. Da må de krysse havet, og det gjør de ved å fly og å svømme. Vel fremme finner de seg til rette ved en innsjø eller et lite vann hvor de bruker sommeren på å ruge egg og passe unger.
Islommen elsker vann og er godt tilpasset et liv på og i vannet. Akkurat som de andre lommene er islommen såpass godt tilpasset vann at den nesten ikke kan gå på land. Føttene sitter langt bak på kroppen for at fuglen skal kunne svømme godt. Når føttene er plassert så langt bak er det nesten umulig for islommen å stå oppreist. Derfor må den ake på magen dersom den skal bevege seg på land!
Når islommen er i Norge om vinteren, foretrekker den å leve i grunne områder langs kysten. Der kan den dykke etter fisk og den kan ta ganske store fisk i forhold til sin egen størrelse. Om sommeren når den hekker, foretrekker den innsjøer og tjern fremfor åpen kyst. Ved innsjøer finnes det nemlig fine skjulesteder i sivet rundt vannkanten hvor islommen kan ha reiret sitt i fred.
Om vinteren kan du møte islommen flere steder langs kysten.