Registrer fugl ved Berlevåg
Har du sett noen av disse fuglene ved Berlevåg? Registrer funnene dine under da vel!
-
Stellerand – synkronsvømmeren
Om vinteren lever stellerender sammen i store flokker. Disse store flokkene svømmer og dykker ofte synkront. Dersom flokken er stor nok, kan det skapes større bølgeeffekt av at endene dykker ned og kommer opp av vannet sammen. Denne oppførselen skyldes trolig leting etter mat, hvor flere nebb er bedre enn ett. Her snakker vi lagarbeid!
-
Krykkje – livet er ikke det samme uten naboer
Ikke alle setter pris på å bo tett. Krykkja, derimot, er glad i naboer. Så lenge de er mange sammen kan krykkjer bo nesten hvor som helst. I fuglefjell, på bygninger, og i noen tilfeller på oljeplattformer, finner vi reir bygget tett i tett nesten oppå hverandre, litt som rekkehus eller høyblokker i byen.
-
Praktærfugl – anda med egen barnehage
Hos praktærfuglen er det kun mammafuglen som passer på andungene. Derfor blir det vanskelig for praktærfugl-hunnen å reise ut for å finne mat til seg selv, for hun ikke kan la ungene være alene for lenge. Derfor samles ofte andunger fra flere ulike reir sammen slik at mammaene kan bytte på å passe ungeflokken og dra ut for å finne mat. De lager en slags andebarnehage sammen, eller andungehage om du vil.
-
Gråmåke – fuglen som drikker saltvann
Hvordan slukker man tørsten når man lever store deler av livet over verdens hav? Gråmåka har en løsning! Øverst på nebbet sitter noen spesielle kjertler. Når måka drikker saltvann, som jo er for salt til å drikkes, skiller disse kjertlene saltet fra vannet. Slik kan gråmåka drikke saltvann og unngå å bli dehydrert. Denne smarte løsningen finner vi hos mange fugler som lever ved og på havet.
-
Laksand – en skal tidlig krøkes
Laksanda er glad i fisk og veldig flink til å fiske. Det sylskarpe nebbet er perfekt for å gripe tak i fisk, og den lange smale kroppen beveger seg lynraskt gjennom vannet. Men gode fiskeferdigheter må læres. Ungene til laksanda henger med foreldrene for å lære seg å fiske, for de må fange all maten sin selv. I begynnelsen fanger de krepsdyr og amfibier. Når de har fått øvd seg en stund, kan de fange fisk lett som bare det!