Toppdykker – dykker i toppklasse

Latinsk navn: Podiceps cristatus

Den voksne toppdykkeren bruker tiden sin på det den kan best, nemlig å dykke etter små fisk. Det lange, smale nebbet er perfekt til å snappe opp fisk som svømmer rundt i vannet. Toppdykkeren er også veldig god til å svømme, og bruker både føttene og vingene til å bevege seg under vann.

  • Foto: Torborg Berge

    Fargerik fjærdrakt

    Om sommeren har fjærdrakten til toppdykkeren mange forskjellige farger. Kroppen er svart med hvitt bryst og hals. Kinnene har en flott rustbrun farge.

  • Foto: Torborg Berge

    Flott hodepynt

    Om sommeren har toppdykkeren staselig hodepynt. Midt oppe på hodet har den lange svarte fjær som kan løftes opp. De svarte og brune fjærene på siden av hodet kan også løftes opp sånn at det ser ut som fuglen har på seg en krage.

  • Foto: Per Gøran Bentz

    Ingen hodepynt om vinteren

    Om vinteren mister toppdykkeren hodepynten sin. Resten er fjærdrakten er imidlertid lik. Toppdykkeren kan også kjennes igjen på det lyserosa nebbet.

Foto: Patrickkavanagh, Flickr, "Great Crested Grebe courting dance (Podiceps cristatus)_22-10-09_64 copy", CC BY 2.0 DEED

Toppdykkeren kan være i Norge hele året

De fleste toppdykkere forlater Norge om høsten for å tilbringe vinteren i Vest-Europa der det er litt mildere. Noen enkeltfugler blir i Norge om vinteren og du kan treffe disse langs kysten helt opp til Trøndelag.

Toppdykkeren kommer tilbake til Norge tidlig om våren. Med en gang isen smelter fra innsjøene og tjernene de bor ved, slår de seg ned og begynner med forberedelser til hekketiden.

Foto: Corine Bliek, Flickr, "Great crested grebe with young", CC BY-NC 2.0 DEED

Toppdykkeren har det topp ved vann

Toppdykkeren er skapt for et liv i vann. Tjern med tett vegetasjon, altså der plantene vokser tett, er favoritten til toppdykkeren. Det eneste de ikke kan gjøre i vannet er å ruge, og derfor kommer de opp på land om våren og sommeren for å ruge. Familien forlater reiret så fort som mulig etter at eggene har klekket. Ungene ligger så på ryggen til foreldrene til de er store nok til å svømme selv. Foreldrene fungerer derfor som et flytende reir!

Toppdykkeren fanger også all maten sin i vann. De spiser kun fisk og bruker mange timer hver dag på å dykke. Det er aller mest fisk i vann som ligger like ved jordbruk. Jordbruk fører nemlig til økt vekst av vannplanter fordi gjødsel fra jordbruket havner i vannet. Mer planter betyr at småfisk trives bedre, og da har toppdykkeren mer å spise. Derfor bor de fleste toppdykkere i vann nært jordbruk.

Toppdykkeren bor ved flere viktige fugleområder

Toppdykkeren trives ved innsjøer, tjern og elver mange steder i Norge.