Sotsnipe – fjærdrakt som en feier

Latinsk navn: Tringa erythropus

Sotsnipa har fått navnet sitt fordi fuglene er nesten helt svarte i hekketiden. Ryggen har grått mønster som nesten ser ut som aske, og den ser ut som om den har falt ned i en pipe!

  • Foto: Thomas Landgren, Flickr, "Spotted Redshank 2021 07-11_02", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Svart fjærdrakt om sommeren:

    I hekketiden om sommeren har sotsnipa nesten helt svart fjærdrakt. I mai-juni er også beina nokså mørke.

  • Foto: Martin Eggen

    Lys fjærdrakt på høsten:

    På høsten endrer fargen på fjærdrakta til sotsnipa seg og blir grå og lys. Ungfuglene blir født med lys drakt. Beina er røde vår, høst og vinter.

  • Foto: Tom Benson, Flickr, "Spotted Redshank", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Hvit "sigar" på ryggen:

    På ryggen har sotsnipa en hvit, litt avlang, rund flekk. Denne flekken ser du best når fuglen flyr. Se også etter en tydelig hvit strek over øyet.

Foto: Thomas Landgren, Flickr, "Rödena / Svartsnäppa / Redshanks 2021-08-01_13", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Sotsnipa er i Norge om sommeren

Sotsnipa hekker i Norge kun i Finnmark. Allerede i juli begynner sotsnipene å trekke sørover igjen. På reisen fra Finnmark sørover mot Sentral-Afrika stopper de flere steder i Norge for å ta seg en hvil. Mudderflater langs kysten og elver er populære stoppesteder for sotsniper på lange reiser.

Foto: Thomas Landgren, Flickr, "Spotted Redshank 2021-07-11_04", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Sotsnipa liker seg der det er fuktig

Sotsnipa digger våtmark og fjære! Om sommeren hekker sotsnipa i Finnmark på åpne myrer. Sotsnipene lager ikke noe stort reir, men legger eggene sine i en liten grop i myra. Hunnen legger tre til fire egg. Av og til forlater hunnen eggene allerede før de klekkes, og hannen får da ansvaret for ruging og ungepass alene.

Sotsnipa finner også all maten sin i myr og våtmark. I myra kryr det av insekter, snegler, mark og andre småkryp som sotsnipa elsker å spise. Den jakter gjerne også fisk. Det lange, tynne nebbet er det perfekte redskapet!

Sotsnipa bor i Finnmark

Siden sotsnipa kun hekker i Finnmark i Norge er det her du møter den.