Sothøne – høne uten hønsehus

Latinsk navn: Fulica atra

Selv om den kalles for høne, hadde ikke denne fuglen passet godt inn i et hønsehus. Sothøna liker seg i vannet, sammen med ender og gjess. Livet i innsjøer og dammer har gjort at sothøna har utviklet føtter som ser ut som de vi finner hos høner og haner, bare enda større. Tærne er svært spesielle, for de er utstyrt med små poser som fungerer som padleårer når fuglen svømmer.

 • Foto: Sid Mosdell, Flickr, "Coot", CC BY 2.0 DEED

  Svart høne

  Sothøna har helt svart fjærdrakt og ser derfor ut som en liten sort høne.

 • Foto: Frode Falkenberg

  Hvitt ansikt

  Nebbet og pannen til sothøna er kritthvite. Derfor ser det ut som den har helt hvitt ansikt.

 • Foto: Ekaterina Chernetsova, Flickr, "Fulica atra", CC BY 2.0 DEED

  Store føtter

  På grunn av hudposene på tærne ser føttene til sothøna kjempestore ut.

Foto: Artur Rydzewski, Flickr, "Coot, Fulica atra", CC BY-NC 2.0 DEED

Sothøna kan være i Norge hele året

Sothøna liker seg på åpent vann i innsjøer og tjern. Om sothøna er i Norge hele vinteren avhenger av om innsjøer og tjern bli dekket av is om vinteren. Blir vannene isdekket reiser sothøna sørover til Storbritannia og Mellom-Europa. Noen reiser også så langt som Nord-Afrika!

Tidlig om våren returnerer sothønene til hekkeplassen sin. De aller fleste sothønene holder til ved innsjøer rundt Oslofjorden og i Rogaland, men noen har også hekkeplass i Trøndelag og så langt nord som Nordland.

Foto: Pierre-Marie Epiney, Flickr, "Foulque macroule Fulica atra aaDSC_5266", CC BY-SA 2.0 DEED

Sothøna trives ved vannet

Favorittplassen til sothøna er små innsjøer og tjern med høy og tett vegetasjon, altså mye planter, langs breddene. Den liker ikke å bli forstyrret, og de høye plantene gir godt med skjul slik at fuglen får være i fred ved reiret. Sothøna lever av å spise vannplanter som den finner i vannkanten eller under vann. Den er ganske god til å dykke og bruker de store føttene som padleårer når den er på svømmetur.

Reiret bygges av kvister og gress som sothøna finner rundt vannet. Ofte bygges reiret som en flåte ute på vannet. Ute på den lille flåten får sothøna og ungene være i fred. Foreldrene samarbeider om å ruge eggene og passe på de små ungene til de er store nok til å klare seg selv.

Sothøna bor ved innsjøer

Hvis du vil møte sothøna bør du ta turen til en innsjø. Leksdalsvatnet er en av innsjøene sothøna bor ved.