Snøspurv – en skal lide for skjønnheten

Latinsk navn: Plectrophenax nivalis

Snøspurven har fått navnet sitt på grunn av den vakre, hvite fjærdrakten den har når den hekker. Ellers i året ser den ut som en helt vanlig grå spurv. Hvordan får den disse hvite fjærene? Gjennom vinteren slites fjærene slik at de grå tuppene forsvinner. Snø og stein gjør at det ytterste laget av fjærene brytes ned, og et nydelig hvitt lag kommer til syne. Hunnene liker best hannene med den peneste, hvite fjærdrakten.

  • Foto: Don Faulkner, Flickr, "snow bunting", CC BY-SA 2.0 DEED

    Hvit fjærdrakt:

    Du kjenner lettest igjen snøspurver om sommeren, på den snøhvite fjærdrakten. Når du ser dem i lufta er deler av vingene hvite på begge kjønn hele året, men ikke så mye på de unge hunnene.

  • Foto: Håvard Eggen

    Mørke vinger og stjert:

    Vingene og stjerten til snøspurven er mørke.

  • Foto: Gertjan van Noord, Flickr, "Sneeuwgors – Plectrophenax nivalis", CC BY-ND 2.0 DEED

    Hunnen mindre hvit:

    Snøspurvhunnen er ikke like hvit som hannen, og har flere brune og svarte fjær på hodet, ryggen og vingene. Hannen har lignende fjærdrakt om vinteren.

Foto: Lorie Shaull, Flickr, "Snow bunting in New Richmond, Wisconsin", CC BY 2.0 DEED

Snøspurven kan være i Norge hele året

Mange snøspurver forlater Norge om høsten og reiser sørover, men de flyr ofte ikke lengre enn til Danmark. Noen flokker blir også igjen i Norge. Da flyr de ned fra fjellene hvor de hekker og tilbringer vinteren i lavlandet.

Foto: Håvard Eggen

Snøspurven trives i åpent terreng

Snøspurven liker seg i åpent, flatt landskap, for der finner den frø og insekter som den kan spise. Selv om de liker åpent landskap, er de også glade for steinrøyser hvor de kan gjemme seg hvis det er fare på ferde. De liker også å skjule reiret sitt i steinrøysa.

Snøspurven bor flere steder i Norge

Snøspruven trives i fjellet flere steder nord i Norge.