Skjeggmeis – stilig hodepynt

Latinsk navn: Panurus biarmicus

Trodde du kanskje det bare var mennesker som kunne ha skjegg? Vel, tro om igjen, for skjeggmeisen har ikke bare ett, men to skjegg! I alle fall noe som ligner to skjegg. Under øynene har den lange, svarte fjær som henger ned i ansiktet slik at det ser ut som den har et skjegg hengende fra hvert øye!

 • Foto: Per Arne Johansen

  To skjegg:

  Den letteste måten å kjenne igjen den lille skjeggmeisen på, er å se etter de to svarte fjærene som henger ned fra øynene og ligner på skjegg.

 • Foto: Jonas Langbråten

  Blågrått hode:

  Fjærene på hodet til skjeggmeisen har en spesiell blågrå farge. Hunnen har rustbrune fjær på hodet, som på bildet.

 • Foto: Jonas Langbråten

  Rustbrun fjærdrakt:

  Kroppen, stjerten og vingene til skjeggmeisen har en rustbrun farge. Magen er ofte lysere enn resten av kroppen eller grå.

Foto: Jonas Langbråten

Skjeggmeisen kan være i Norge hele året

Noen få skjeggmeis hekker i Norge hver sommer i Sør-Norge, noen få steder fra Østfold til Rogaland. Hekketiden varer så lenge som april til august, og på den tiden kan skjeggmeisen få hele fire kull med unger! Begge foreldrene er med på å fostre opp ungene, og etter rundt en måned er ungene klare til å forlate reiret og foreldrene.

Om vinteren er skjeggmeisen det vi kaller en streiffugl. Det betyr at den flytter på seg om vinteren, men uten at den trekker til bestemte områder. Ofte slår de seg ned der det er mat, og blir det tomt reiser de videre. Skjeggmeisen lever av å spise takrørfrø om vinteren, og må derfor flytte rundt på jakt etter denne maten.

Foto: Jonas Langbråten

Skjeggmeisen lever livet sitt i takrørskogene

Takrør er en type gress som kan bli opp til fire meter høyt. Enger med takrør kalles derfor takrørskoger, og her holder skjeggmeisen til. I takrørskogen har nemlig skjeggmeisen alt den trenger. Om sommeren finner skjeggmeisen insekter og edderkopper i takrørskogen som den spiser. Takrørskogen er også et fint sted å bygge reir, for de høye plantene gir god kamuflasje. Skjeggmeisen bygger reiret sitt av gress og takrør, ofte rett over bakken sånn at det er lite synlig.

 

Skjeggmeisen er en veldig sjelden fugl

Skjeggmeisen møter du svært få steder i Norge. Øra er et av de stedene i Norge hvor det hekker flest skjeggmeis.