Sivhauk – det suser i sivet

Latinsk navn: Circus aeruginosus

Svosj! Det er ofte den siste lyden intetanende smågnagere og reptiler hører dersom de bor i nærheten av en sivhauk. Sittende på en gren eller flyvende lavt over jaktmarkene speider den rundt seg med haukeblikk etter hver minste lille bevegelse som avslører det neste byttet og en velfortjent matbit.

  • Foto: Radovan Václav, Flickr, "Circus aeruginosus", CC BY-NC 2.0 DEED

    Mørk, lys, mørk:

    Fjærene på magen til sivhauken er mørkebrune. Fjærene på undersiden av vingene er lyse, men mørke helt ytterst. Fra undersiden er derfor sivhauken mørk-lys-mørk. Graden av mørk-lys-mørk varierer mellom hver fugl.

  • Foto: Andrey Gulivanov, Flickr, "Male western marsh harrier", CC BY 2.0 DEED

    Flyr og speider over sivet

    Sivhauken flyr ofte over sivskoger og du kan tydelig se at den speider etter mat under seg. Sivhauken flyr med vingene i v-form.

Foto: Artur Rydzewski, Flickr, "Western marsh harrier", CC BY 2.0 DEED

Sivhauken er i Norge om sommeren

Sivhauken kommer tilbake til Norge hver vår etter en lang vinter i Afrika. Sivhauken hekker i Sør-Norge, fra Østfold til Rogaland. I hekketiden får ofte hannen unger med to eller tre hunner og partnerskapet varer ofte bare en sesong. Men det hender at hanner og hunner er sammen flere hekkesesonger på rad.

Foto: Aad van Rijn, Flickr, "kiekendief met nestmateriaal", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

Sivhauken trives i sivet

Sivhauken bygger reiret sitt på bakken. Den er glad i høyt siv, for blant de høye plantene blir det nesten umulig for andre å finne reiret. Siv er også ypperlig materiale å bygge reir av!

Sivskogene og ferskvann er også levestedet til mange andre dyr, som amfibier, fisk og smågnagere. Disse små dyrene er favorittmaten til sivhauken og den jakter derfor etter all maten sin i sivet.

Sivhauken bor flere steder i Norge

Sivhauken kan du møte ved bredden av innsjøer og tjern flere steder i Norge. Et av disse stedene er Øra.