Kvartbekkasin – tror den er usynlig!

Latinsk navn: Lymnocryptes minimus

Selv om kvartbekkasinen er en god flyver, tar den ikke til vingene før du nesten tråkker på den. Den ligger helt stille og prøver å ikke bli sett. Den stoler på at kamuflasjen gjør at du ikke ser den. Ofte virker det ganske bra. Kommer du nært nok, vil fuglen likevel fly opp rett foran føttene dine!

  • Foto: Kim Erlend Vidal

    To svarte striper over øyet:

    Kvartbekkasinen har to svarte striper over øyet, litt som et dobbelt øyenbryn!

  • Foto: Kim Erlend Vidal

    Tydelige gule striper over ryggen:

    Kvartbekkasinen har tydelige gule striper over ryggen.

  • Foto: Kim Erlend Vidal

    Flyr opp på kort avstand:

    Kvartbekkasinen flyr av og til ikke opp fra bakken før du er en meter eller to unna. Av og til blir den liggende til du nesten tråkker på den! I flukt, altså når den flyr, er det nokså enkelt å se at nebbet er mye kortere enn på enkeltbekkasin.

Foto: Martin Eggen

Ikke lett å finne

Kvartbekkasin er en trekkfugl som ikke kommer til hekkeplassene på myra før i mai.

I Norge er arten sjelden, og det er helst i indre strøk av Finnmark du kan finne flere av den. I september og oktober kan du se etter dem også andre steder i Norge. Da gjemmer de seg alle slags områder der det er vann. De er ofte alene, men kan også være flere sammen.

Noen prøver å overvintre i kalde Norge. Da finner de seg et sted med åpent vann, enten i fjæra eller i en bekk. Dersom det blir kaldt veldig lenge, dør mange. Andre reiser lengre sør i Europa og tilbringer vinteren der. Det er lengre å fly dit, men varmere.

Foto: Michael Eklo/SNO

Trives i myra

Den hekker der det er veldig vått, og det er ikke lett å få sett den på bakken i hekketiden. Men du kan høre den spille på himmelen. Du kan prøve å få øye på den, men det er vanskelig. Når den spiller høres det ut som om noen går i støvler fulle av vann!

Kvartbekkasinen bor i Finnmark

På myrene nord i Finnmark kan du møte på den sjeldne kvartbekkasinen.