Gyllenbrun fjærdrakt:
Voksne kongeørner har brune fjær over hele kroppen. I nakken og på hodet er fjærene ekstra lyse og ser nesten ut som gull. Dette kalles noen ganger kongeørna sin krone.
Latinsk navn: Aquila chrysaetos
Kongeørna er en rovfugl. Den må jakte all maten sin selv og det er ikke alltid så lett, for byttedyr kan være raske. Derfor jakter hannen og hunnen i et par noen ganger sammen for å få tak i mat til ungene. Hvis byttet slipper unna én av dem, kommer den andre til og tar opp jakten på maten!
Voksne kongeørner har brune fjær over hele kroppen. I nakken og på hodet er fjærene ekstra lyse og ser nesten ut som gull. Dette kalles noen ganger kongeørna sin krone.
Voksne kongeørner ligner på unge havørner, for begge er mørke. Merk deg derfor forskjellen i formen på de to artene.
Unge kongeørner er lett å kjenne igjen fordi de har store hvite felt på vingene. Den innerste delen av stjerten er også hvit.
Voksne kongeørner som har funnet seg en plass å bo drar sjelden ut på lange turer. Kongeørna finnes i hele Norge, men er vanligere i skog og fjell i Sør-Norge og vanligere ved kysten i Nord-Norge.
Unge fugler som ikke har en fast boplass flakker mer omkring, og tar gjerne turer ned til kysten.
Å skaffe nok mat er viktig. Derfor må reiret ligge i nærheten av områder hvor det er mye byttedyr som kongeørna kan fange. Ender, hare og hønsefugler er de viktigste kildene til mat for kongeørna, så i områder hvor disse dyrene er vanlige er det stor sannsynlighet for at du får et glimt av den digre, majestetiske rovfuglen.
Reiret plasserer den på en berghylle eller i toppen av en stor furu. Plasseringen er viktig, for kongeørna vil gjerne at reiret skal få være i fred og at ingen uvedkomne skal forstyrre den og ørneungene.
Kongeørna er en ganske vanlig rovfugl i mange fjellstrøk.
Nasjonalparken Reisa ligger i Finnmark fylke, på grensen til Finland.
Den spektakulære elvedalen er Nordens største canyon og ligger i Finnmark fylke.