Gulnebblom – vannløperen

Latinsk navn: Gavia adamsii

Som et fly trenger også gulnebblommen en lang rullebane for å få nok fart til å komme seg opp i lufta. Rullebanen til gulnebblommen finner vi på vannet. Når gulnebblommen skal ut å fly løper den over vannflaten og flakser med vingene. Derfor bor alltid gulnebblommen ved større vann med plass til rullebane.

  • Foto: Eric Ellingson, Flickr, "Yellow-billed Loon", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Gult nebb:

    Gulnebblommen har fått navnet sitt på grunn av det lysegule nebbet.

  • Foto: Bering Land Bridge National Preserve, Flickr, "yellow-billed loon- ryan askren", CC BY-SA 2.0 DEED

    Nebbet peker oppover:

    Nebbet til gulnebblommen er stort og bøyer seg litt oppover. Gulnebblommen kan derfor se ut som den hever hodet og er litt stolt når den svømmer ute på vannet.

  • Foto: Trish Gussler, Flickr, "Yellow-billed Loon", CC BY-NC-ND 2.0 DEED

    Lys fjærdrakt om vinteren:

    Om vinteren er fjærdrakten til gulnebblommen lys. Den er ofte lysegrå på oversiden og hvit på undersiden av kroppen.

Foto: Ingar Øien

Gulnebblommen er vanligst i Norge om vinteren

Rundt 100 gulnebblommer overvintrer i Lofoten hvert år. Det er så mye som en femtedel av hele den europeiske bestanden! Om vinteren holder de fleste gulnebblommene til ute ved kysten. Nesten all tiden tilbringer de ute på vannet hvor de hviler og fisker.

Det hender også at noen få gulnebblom bor i Norge om sommeren. Disse hekker svært sjeldent, for Norge er ikke normalt en hekkeplass for gulnebblom. Hekkeområdene til gulnebblommen er nord i Russland, Canada og Alaska.

Foto: Geir Helge Systad

Gulnebblommen trives ved vann

Gulnebblommen elsker å dykke! Den er faktisk så godt tilpasset et liv på land at den nesten ikke kan gå oppreist på land. Den smale kroppen med kraftige svømmeføtter er perfekte til en dykketur. Under vann svømmer nemlig gulnebblommen etter fisk som den fanger med det store nebbet sitt.

Siden gulnebblommen er så godt tilpasset et liv i vann kommer den nesten aldri opp på land. Det er nesten bare i hekketiden på sommeren at den er på land, og da bare for å ruge eggene sine. Når eggene har klekket tar det ikke lang tid før ungene til gulnebblommen klatrer opp på ryggen til en av foreldrene. På ryggen til foreldrene ligger ungene trygt og blir foret med fisk som foreldrene har fisket for dem.

Gulnebblommen er en sjelden gjest i Norge

Gulnebblommen bor svært få steder i Norge, men i Lofoten kan det bo så mange som 100 stykker om vinteren!