Tårnfalk – fuglen som lager nistepakke

Latinsk navn: Falco tinnunculus

Tårnfalken lever av å spise gnagere og andre dyr som den fanger selv. Den spiser mellom fire og åtte byttedyr hver dag! Å fange mat er ikke alltid lett, derfor sparer tårnfalken på mat som blir til overs når den er mett. Da har den mat til neste dag dersom den ikke skulle klare å fange nok.

 • Foto: Torborg Berge

  Svart stripe under øyet:

  Tårnfalken har en tykk, svart stripe under hvert øye. Det kan minne om rennende øyesminke!

 • Foto: Håvard Eggen

  Flekkete over hele kroppen:

  Tårnfalken har tydelige svarte flekker over hele kroppen, både på ryggen og magen.

 • Foto: Torborg Berge

  Står stille på himmelen:

  Tårnfalken kan stå stille i lufta ved å slå med vingene. Da får den god oversikt over landskapet under når den jakter. Tårnfalken er den eneste falken som jakter på denne måten.

Foto: Martin Eggen

Tårnfalken er i Norge om sommeren

Tårnfalken bor i Norge i sommerhalvåret for å hekke, og er her mellom april og oktober. Om sommeren hekker den i bergvegger eller i og på bygninger. Tårnfalken hekker i alle landets fylker, men er mest vanlig i Sør-Norge. Hunnen ruger eggene alene, mens hannen holder vakt og skaffer mat til henne. Etter rundt to måneder kan ungene fly godt og da forlater de reiret.

Når vinteren kommer synes mange tårnfalker det blir for kaldt og for lite mat i Norge. Da reiser de sørover mot Danmark. Noen kan dra så langt som til Spania! Noen få prøver også å tilbringe vinteren i Norge.

 

Foto: Torborg Berge

Tårnfalken trives nesten overalt

Tårnfalken liker seg overalt, så lenge den finner et passende sted å bygge reir. Tårnfalken bygger ikke reiret sitt selv, men flytter inn i forlatte reir etter kråker og andre rovfugler, eller på berghyller og i hulrom i gamle trær. De kan også flytte inn i egne tårnfalk-kasser som vi mennesker setter opp for dem!

Tårnfalken spiser små dyr, og den må bo der det er nok smådyr å spise. Derfor liker den seg ofte på fjellet og i skogen, der det er nok av mus, frosk og andre dyr den kan spise.

Tårnfalken er bor i fjellet

Tårnfalken kan du møte i mange fjellområder i Norge, og er aller mest vanlig i fjellene rundt Alta og Kautokeino i Finnmark.