Fossekall – vår nasjonalfugl

Latinsk navn: Cinclus cinclus

Den runde, lille fossekallen med hvitt bryst og mørk fjærdrakt er så heldig at den kan smykke seg med tittelen "Norges nasjonalfugl". Fossekallen ble valgt som nasjonalfugl fordi den finnes over hele landet. Den er også ganske barsk! Den bader i bekker og elver og bor i Norge hele året, selv om vinteren når det blir kaldt. Fossekallen blir ved elva si og dykker ned i det kalde vannet etter mat hver dag. Kanskje har du en elv i nærheten der du kan se etter fossekallen?

 • Foto: Torborg Berge

  Liten, mørkebrun fugl:

  Fossekallen er en liten fugl med mørkebrun fjærdrakt. Brunfargen kan minne om mørk sjokolade. Vingene er ofte litt mørkere og kan se nesten svarte ut.

 • Foto: Jan Erik Røer

  Brystet er hvitt:

  På brystet og halsen har fossekallen en stor, hvit flekk.

 • Foto: Olav Fossbakken

  Sitter ofte nær vann:

  Fossekallen sitter ofte på en stein eller gren i nærheten av rennende vann.

Foto: Jan Erik Røer

Fossekallen kan bo i Norge hele året

Fossekallen er en liten tøffing som kan klare seg selv om det blir så kaldt som -40 °C! Den kan derfor leve hvor som helst i Norge, og det er en av grunnene  til at den ble valgt til Norges nasjonalfugl.

Selv om kulde sjeldent er et problem for fossekallen, er det andre ting som kan gjøre en kald vinter tøff for den. Fossekallen må nemlig bo i nærheten av åpent, rennende vann for å finne mat. Derfor hender det at den flytter på seg om vinteren hvis alle bekkene og elvene er frosset. Da trekker fossekallen til annet sted i Norge eller sørover mot Danmark og Tyskland.

Foto: Per Harald Olsen

Fossekallen trives i nærheten av rennende vann

Fossekallen bor alltid i nærheten av rennende vann. Rennende vann lager mye lyd og det kamuflerer skrikene fra de sultne ungene til fossekallen. Da kan de voksne fossekallene være trygge på at ingen hører hvor ungene deres er.

Fossekallen finner også all maten sin i vann. Insekter, små fisk, amfibier og andre små dyr er mat for fossekallen. Den er utrolig god på å dykke og kan være under vann så lenge som et minutt! Under vann bruker den vingene til å svømme med, så det ser ut som den flyr under vann.

Fossekallen bor i hele Norge

Fossekallen kan du møte på nesten hvor som helst, for eksempel i Ankerfjella i Østfold.