Enkeltbekkasin – himmelhesten

Latinsk navn: Gallinago gallinago

Om våren hender det at en merkelig lyd høres fra ute på myra, litt som en hest som galopperer, men ingen hest kan ses. Lyden kommer ikke fra en mystisk hest, men fra den beskjedne enkeltbekkasinen. Når fuglen stuper i lufta, dras luft gjennom de stive, ytterste fjærene på stjerten, og vibrasjonen som da oppstår i stjerten lager lyden. Hunnene finner seg en passende hann ut fra hvor fin lyd han lager. Den snodige lyden har gitt enkeltbekkasinen dialektnavn som himmelhest, tåkehest og skoddeføll.

  • Foto: Ingar J. Øien

    Lys midtskill:

    På toppen av hodet har enkeltbekkasinen en lys stripe fra innerst ved nebbet og ned til nakken. Det ser ut som fuglen har lys midtskill!

  • Foto: Kim Erlend Vidal

    Kjempelangt nebb:

    Nebbet til enkeltbekkasinen er veldig langt i forhold til størrelsen på fuglen. Nebblengden kan se litt unaturlig ut på en så liten fugl!

  • Foto: Espen Bore Hollund

    Dataspill-lyd:

    Lyden til enkeltbekkasinen kan minne om lyder man hører i gamle dataspill! Eller om en galopperende hest.

Foto: Harald Dahlby

Enkeltbekkasinen er i Norge i sommerhalvåret

Enkeltbekkasinen bor i Norge om sommeren, fra april til oktober. Da hekker de på våtmark rundt omkring i landet. Reiret lager den ofte på en gresstue ute på en myr. Hunnen ruger eggene i rundt 20 dager. Begge foreldrene passer ungene frem til de er store nok til å fly.

Etter hekketiden trekker enkeltbekkasinen sørover mot Portugal og Frankrike, i august-oktober. Mens de trekker, kan de ses oftest på mudderflater nært vann. Det hender at noen fugler overvintrer langs kysten av Norge.

Foto: Martin Eggen

Enkeltbekkasinen trives på myra

Enkeltbekkasinen kan man oppleve i alle de norske fylkene, både i kyststrøk og opp mot fjellet. Den hekker gjerne i åpne myrområder med rik vegetasjon, altså der det vokser mange ulike plantearter. På myra, men også i fjæra, leter enkeltbekkasinen etter mat ved å bruke det lange nebbet sitt til å føle seg frem til maten. Enkeltbekkasinen spiser for det meste insekter, mark og snegler.

Enkeltbekkasinen bor på myrene i Norge

Enkeltbekkasinen kan du møte i myra, men den er ikke lett å få øye på. På Selvær bor det ganske mange enkeltbekkasiner som du kan besøke.