Slik blir du en god fuglekikker

Alle kan bli en god fuglekikker! Fuglene bor og lever overalt rundt oss. Du kan se fugler fra vinduet ditt, i skogen, langs kysten og høyt oppe på fjellet. Her er ti tips for deg som vil ut i naturen å se på fugler.

  • Foto: Beathe Dømbe

    1. Lær deg å bruke kikkert.

    Med kikkert kan du se nærmere på fugler som er langt unna! Hold begge hendene på kikkerten og se etter fugler som sitter gjemt mellom busker, trær og høyt gress. Plutselig dukker fuglen opp mellom bladene! Har du kikkerten rundt halsen, kan du raskt plukke den opp hvis du ser en spennende fugl som flyr forbi.

  • Foto: Håvard Eggen

    2. Beveg deg stille og rolig.

    En god fuglekikker bør bevege seg forsiktig i naturen, akkurat som en spion. Fuglene kan lett bli skremt hvis man gjør brå bevegelser eller snakker høyt. Fugler har imponerende godt syn og god hørsel. Er du varsom, får du se flere fugler!

  • Foto: Martin Eggen

    3. Bruk ørene godt og lytt.

    Noen fugler kan nemlig være vanskelig å se, og da bør man heller lytte. Fuglene lager lyder når de snakker med hverandre, og ulike fuglearter har helt egne unike sanger og lyder! Det blir som en musikkquiz. Hvem klarer å gjette hvilken fugl som synger og lager lyd?

  • Foto: Alexis Lours, Flickr, "Black-headed gull", CC BY 2.0 DEED

    4. Skriv ned det du ser eller hører.

    Ta med notatboka på tur og lag en oversikt over hvilke fugler du ser! Kanskje du til og med kan tegne dem? Da blir det lettere å lære seg navnet til de ulike artene, og du kan dele med andre hva du har sett.

  • Foto: Jan Erik Røer

    5. Bruk fugleboka på tur.

    En fuglebok vil hjelpe deg til å bestemme hvilken fugl du har sett. En slik bok har fine bilder som gjør det lettere å se forskjeller på på fugleartene. I tillegg kan du lese fakta om hvor ulike fugler liker å være. Hvis du for eksempel vil se en fossekall, kan boka fortelle deg at du bør dra til elver og bekker! Når du har sett en fugleart, kan du sette et klistremerke eller kryss i fugleboka for de fuglene du har sett.

  • Foto: hedera.baltica, Flickr, "Kraaaaak!", CC BY-SA 2.0 DEED

    6. Lytt til fugler som varsler.

    Rovfugler og ugler er ikke så populære blant andre fugler, for de er redde for å bli spist. Hvis for eksempel måker og kråker lager ekstra mye lyd, varsler fuglene hverandre om at en skummel fare er nær. Se opp på himmelen når du hører fugler som varsler, så kanskje du ser en rovfugl eller ugle!

  • Foto: Mick Thompson, Flickr, "Arctic Warbler", CC BY-NC 2.0 DEED

    7. Se i toppen av trærne.

    I tretopper har fugler god oversikt over alt som skjer! Kanskje ugla ser en mus som piler over bakken? Eller en sangfugl synger av full hals og prøver å lokke til seg en kjæreste? Andre fugler leter etter kongler i tretoppene.

  • Foto: Martin Eggen

    8. Ta bilde av fuglene.

    Tar du bilder av fuglene før de flyr avgårde, for da kan det bli lettere å bestemme hvilken fugl du så. Med fine fuglebilder kan du også lage din helt egen fuglebok. Hvis du har spørsmål om fugler kan du sende inn spørsmål og bilder på fuglevennen.no og få svar fra fugleeksperter.

  • Foto: Thor Østbye

    9. Dra på fugletur med venner og familie.

    Hvis man går sammen på tur, er det flere øyne og ører som kan oppdage fuglene. Da kan alle oppdage mye nytt og spennende sammen. Kanskje lærer du noe nytt fra andre, eller kanskje er det du som lærer bort kule fakta om fugler!

  • 10. Vær masse ute!

    Jo mer du er ute, jo flere fugler vil du se, for fuglene bor og lever overalt rundt oss. Du vet aldri når noe spennende dukker opp, for eksempel en sjelden fugl eller en fugl du aldri har sett før!

Foto: Hans Petter Sørensen / www.faroutfocus.no

Lær mer om fugler i fugleparadisene!

Les spennende fakta om fantastiske fugler du kan se i viktige fugleområder. Hva spiser jordugler? Hvorfor danser enkeltbekkasinen?

Er du glad i fugler og natur bør du lære deg fuglevettreglene!