Laksand – en skal tidlig krøkes

Latinsk navn: Mergus merganser

Laksanda er glad i fisk og veldig flink til å fiske. Det sylskarpe nebbet er perfekt for å gripe tak i fisk, og den lange smale kroppen beveger seg lynraskt gjennom vannet. Men gode fiskeferdigheter må læres. Ungene til laksanda henger med foreldrene for å lære seg å fiske, for de må fange all maten sin selv. I begynnelsen fanger de krepsdyr og amfibier. Når de har fått øvd seg en stund, kan de fange fisk lett som bare det!

  • Foto: Kjetil Rimolsrønning, Flickr, "Laksand Common merganser (Mergus merganser)", CC BY-ND 2.0 DEED

    Hannen har grønt hode.

    Hodet til laksandhannen er mørkegrønt.

  • Foto: Håvard Eggen

    Hunnen har brunt hode.

    Hodet til laksandhunnen har en kastanjebrun farge med lange fjær i bakhodet som kan minne om en rufsete hårfrisyre. Det er et tydelig skille på halsen mellom den brune hodefargen og den ellers grå fjærdrakten.

Laksanda kan være i Norge hele året

Laksanda hekker i nesten hele Norge, bortsett fra i deler av Vestlandet, Troms og Finnmark. Hunnen ruger alene eggene og bare to døgn etter at eggene klekker, forlater de små andungene reiret og følger med mor ut på svømmetur på vannet. Her lærer hun dem hvordan de skal fange mat og klare seg selv.

Etter hekketiden forlater laksendene hekkeplassen. Hannene reiser ofte først og kan forlate hekkeplassen så tidlig som i juni. De trekker ut mot kysten hvor de samles i store flokker for å myte, altså felle fjær og få nye, og å finne mat. Ved Tanaelva kan det for eksempel samles flere tusen laksender på høsten. De laksendene som ikke overvintrer langs norskekysten reiser til Danmark, Tyskland eller Nederland for å tilbringe vinteren der.

Foto: Stefan Berndtsson, Flickr, "Storskrake / Common Merganser", CC BY 2.0 DEED

Laksanda trives nær vann

Laksanda spiser fisk og andre dyr den fanger i vann. Den er avhengig av å bo i nærheten av vann for å ha det bra. De holder ofte til langs elver og innsjøer med klart vann.

Laksanda bygger reir på et litt spesielt sted for en and. Den finner seg nemlig til rette i hule trær! Finner den en stor nok fuglekasse kan den også finne på å flytte inn der.

Laksanda bor flere steder i Norge

Laksanda kan du møte i flere viktige fugleområder både i Sør- og Nord-Norge.